nieuws

Belgische bouw krabbelt weer op

bouwbreed

brussel – De bouwactiviteiten in België zijn vorig jaar met 3,7 procent gedaald, terwijl de economische groei van het land nog 1 procent bedroeg. Hieruit blijkt dat de bouwbedrijven veel harder zijn getroffen door de vertraging van de conjunctuur dan andere ondernemingen. Toch zijn de vooruitzichten voor de bouw volgens de Confederatie Bouw (de nationale aannemersorganisatie) bemoedigend.

‘De sterke groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van dit jaar doet betere tijden vermoeden’, meent de confederatie. Alles wijst er echter op dat de bouwactiviteit pas in de tweede helft van dit jaar zal toenemen, zegt R. de Mûelenaere, directeur van de Confederatie Bouw. Volgens hem zal het herstel zich vooral voordoen bij de onderhoudswerken en de renovatie en pas daarna in de woningbouw en de burgerlijke bouw (infrastructuurwerken).

Daling

De zware recessie in de Belgische bouw in 2001 heeft alle sectoren getroffen, zo blijkt uit het jaarrapport van de aannemersorganisatie. Het aantal bouwvergunningen in de nieuwbouw daalde met 2,9 procent tot 40.875 en in de renovatie met 4,1 procent tot 26.348. Voor niet-woongebouwen (kantoren, bedrijfsruimten) bedroeg de daling van het aantal bouwvergunningen in de nieuwbouw 14 procent (5514 vergunningen) en in de renovatie 7,3 procent (5685 vergunningen). Maar het totale volume van de nieuwbouw (48,8 miljoen kubieke meter) steeg met 2,9 procent. De ruwbouw- en voltooiingsactiviteiten daalden respectievelijk met 4,8 en 1,4 procent, maar bij de binneninstallatiewerkzaamheden was een groei van 7,5 procent te zien. De burgerlijke werken tekenden een activiteitsdaling met 15 procent op.

Orderboekjes

Opmerkelijk is volgens het jaarrapport dat ondanks de forse recessie de werkgelegenheid in de Belgische bouw vorig jaar nog met 1,1 procent is gestegen (185.367 loontrekkenden) vergeleken met het jaar 2000. Daarnaast zijn er nog 48.000 zelfstandigen werkzaam in de bouw. Dat zijn dikwijls eenmanszaken. De orderboekjes van de bouwbedrijven dikken sedert het begin van het jaar weer wat aan, hetgeen vooral de danken is aan de ruwbouw en de burgerlijke bouwkunde, twee sectoren waarvan de activiteit in de eerste drie maanden van dit jaar werd afgeremd door de slechte weersomstandigheden. In Vlaanderen is het orderboekje nog goed gevuld, maar alleen voor gebouwen en niet voor infrastructuurwerken. Brussel, waar veel grote bouwbedrijven zijn gevestigd, heeft het best gevulde orderboekje in alle sectoren van de bouw, behalve voor wat betreft de voltooiingswerkzaamheden. In Wallonië zijn de orderboekjes minder goed gevuld. Het enige positieve daar is dat het aantal bouwvergunningen voor woningen in het vierde kwartaal van 2001 is gestegen. 

Reageer op dit artikel