nieuws

Ballast haalt mensen uit India terug

bouwbreed

nieuwegein – Ballast Nedam heeft dertig medewerkers die in het noorden van India werken aan de bouw van een gasterminal teruggeroepen. Volgens het bouwbedrijf is de situatie in de regio te onveilig geworden door de oplopende spanningen tussen India en buurland Pakistan.

De werknemers worden nog deze week teruggevlogen naar hun vaderland, zegt woordvoerder N. de Geus van Ballast Nedam. ‘We hebben al enige tijd dagelijks contact met de mensen ter plaatse. Nu er een negatief reis- en verblijfsadvies is afgegeven en de oorlogsdreiging toeneemt, hebben we besloten ze terug te halen. De onrust onder de medewerkers was ook te groot geworden.’ Pakistan en India zijn al jaren verwikkeld in een grensconflict. Enkele maanden geleden escaleerde de strijd in de noordelijke deelstaat Kashmir. Sindsdien dreigt tussen de buurlanden een oorlog uit te breken. Ballast Nedam werkt al ruim een jaar samen met een aantal Japanse aannemers in het Indiase Dahej aan de bouw van de LNG-terminal. Ballast Nedam neemt onder meer de aanleg van een 800 meter lange golfbreker, een aanlandingsplaats met technische havenfaciliteiten voor LNG-schepen en een 2,4 kilometer lange steiger voor zijn rekening. Behalve Ballast Nedam halen ook de Japanse bouwbedrijven hun medewerkers van het project. ‘Daardoor komt het werk bijna helemaal stil te liggen’, weet De Geus. ‘Alleen een Indiase partner legt de laatste hand aan een aantal werkzaamheden.’ Baggerconcern Ballast HAM Dredging (BHD) heeft in het zuidwesten van India, waar geen grote onlusten zijn, nog drie medewerkers gestationeerd. Woordvoerder G. Brinkers van BHD laat weten dat ze voorlopig niet worden teruggeroepen. ‘Maar als ze weg willen, mogen ze gaan. Mocht het nodig zijn, dan kunnen ze ieder moment op het vliegtuig stappen. Ze beschikken allemaal over de juiste documenten. We zijn dit soort situaties ook wel gewend; ons concern is in wel meer brandhaarden van de wereld actief.’ Baggermaterieel ligt er niet meer, omdat de feitelijke baggerwerkzaamheden voor de uitbreiding van een haven in Karwar al zijn afgerond.

Projectbasis

Het in bodemonderzoek gespecialiseerde ingenieursbureau Fugro is ook actief in India, maar zegt er momenteel geen Nederlandse ‘expats’ te hebben gestationeerd. ‘We werken daar uitsluitend met Indiërs. Op projectbasis gaan er wel eens mensen van ons naar toe, maar dat is momenteel niet het geval.’ Vorig jaar haalde Fugro enkele werknemers terug uit Pakistan vanwege de dreigende oorlog in buurland Afghanistan. Ingenieurs Arcadis en DHV repatrieerde toen eveneens medewerkers uit Pakistan. DHV heeft momenteel vier werknemers in India. Het ingenieursbureau roept hen pas terug als het ministerie van Buitenlandse Zaken daartoe adviseert. Twee medewerkers die deze week naar India zouden afreizen, blijven voorlopig in Nederland. Ook Arcadis, dat ‘tientallen’ medewerkers in Pakistan en één in India heeft, gaat pas over tot actie als de consul de noodzaak daartoe aangeeft. ‘Onze Amerikaanse en Engelse medewerkers zijn daar wel al weg, net als alle familieleden’, laat Arcadis weten. ‘Als de mannen zich bedreigd voelen, kunnen ze ook ieder moment weg.’

Reageer op dit artikel