nieuws

Balgstuw in Dinkel stuurt water goede kant op

bouwbreed

den haag – Bij het woord balgstuw gaan de gedachten als vanzelf naar dat grote project in Ramspol en de problemen met het balgdoek. Maar de balgstuw in het omleidingskanaal bij het nieuwe verdeelwerk in de Dinkel in Twente functioneerde bij ingebruikname direct goed.

Het project kende wel problemen, maar die lagen op het vlak van de automatisering voor het meet- en regelsysteem. Het waterschap Regge en Dinkel is de belangrijkste beheerder van grond- en oppervlaktewater in het stroomgebied van de Regge en Dinkel, in grote lijnen Twente. Het schap heeft onder meer de zorg voor het zuiveren van afvalwater en voor de droge voeten van de inwoners van het beheersgebied.

Vriendelijk

Dat is in het stroomgebied van de Dinkel vanouds een probleem. Dit riviertje heeft een totale lengte van 93 kilometer. De helft ervan wordt door het Twentse landschap afgelegd. Bij mooi weer is het een vriendelijk riviertje, maar als het regent kan de waterstand in een halve dag zo’n drie meter stijgen. De wateroverlast voor bewoners op een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante kilometer, hoofdzakelijk boeren, is enorm. Er is dertig jaar geleden wel een verdeelwerk en een omleidingskanaal aangelegd, maar de wateroverlast bleef. H. Lansink, adviseur van het waterschap Regge en Dinkel, houdt het erop dat de toenmalige constructie gebaseerd is geweest op schaalmodellen die helaas minder betrouwbare resultaten opleverden. Het oude verdeelwerk stuwde het water toch nog hoog op. De wateroverlast bovenstrooms bleef. Op pagina 9: Dinkel eindelijk onder controle.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels