nieuws

Verkiezingen zonder campagne toch spannend

bouwbreed

den haag – De verkiezingen zullen meer dan ooit in het teken staan van de normen en waarden van de democratie. De opkomst zal waarschijnlijk hoog zijn, maar de uitslag was nog nooit zo onvoorspelbaar. De opkomst van Pim Fortuyn schudde het bezadigde Paars wakker, maar de moord op de lijsttrekker doet de hele democratie op zijn grondvesten trillen.

De verkiezingsstrijd was onverwacht fel omdat Fortuyn en Leefbaar Nederland met hun uitspraken de politieke discussie stevig aanwakkerden. De val van het kabinet naar aanleiding van het Niod-rapport over Srebrenica zette de verkiezingen al in een ander daglicht. Maar die gebeurtenis valt in het niet bij de moord op Fortuyn van vorige week maandag. Hierdoor kwam een onverwacht eind aan de campagnes. De vraag hoeveel zetels de lijst van Fortuyn zal binnenhalen, is er niet minder actueel om geworden. Het zal voor het eerst in de parlementaire geschiedenis zijn dat kiezers kunnen stemmen op een lijsttrekker die is overleden. Niemand kan voorspellen hoeveel mensen uit protest of teken van medeleven alsnog voor Fortuyn kiezen. De moord heeft de aandacht voor veiligheid verder vergroot. Op dit punt waren de verkiezingsprogramma’s na de aanslagen van 11 september al aangescherpt. Zonder uitzondering hameren de lijsttrekkers erop dat Nederland veiliger moet worden.

Wao

Andere belangrijke punten zijn zorg en onderwijs. Vrijwel alle partijen willen daar extra geld voor vrijmaken. Grote overeenstemming is er verder over de wao. Iedereen is het ermee eens dat de instroom van het aantal uitkeringsgerechtigden beperkt moet blijven, maar over de aanpak en reïntegratie van arbeidsongeschikten verschillen de meningen hemelsbreed. Bereikbaarheid en files zijn ook terugkerende onderwerpen uit de verkiezingsprogramma’s. Alleen de VVD wil extra geld uittrekken voor nieuwe wegen. De meeste andere partijen beperken zich tot uitbreiding van openbaar vervoer. De meningen over de toekomstige inrichting van Nederland verschillen niet eens zo erg. Er is zeker een meerderheid te vinden voor een snel rondje Randstad en de Zuiderzeelijn. Opvallend is dat LPF, SP en LN de bouw van de Betuwelijn alsnog willen stoppen. Nieuw is dat water als ordenend principe in de politiek onomstreden lijkt. Meer ruimte voor water is weliswaar het streven, maar het is de vraag of de stelling ook bij individuele projecten wordt volgehouden.

Taks

PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SP, CU en SGP keren zich expliciet tegen verdere bebouwing in groene gebieden. Veel programma’s pleiten voor de invoer van een bebouwingstaks of openruimteheffing. Doel hiervan is ontmoediging van bouwen in open gebieden. Ook maken de meeste partijen zich sterk voor meer groen in de steden. Niemand lijkt te malen om de teruglopende woningbouwproductie. En ook wordt met geen woord gerept over de bouwfraude en mogelijke prijsafspraken tussen aannemers. Marktordening, innovatief aanbesteden en publiek private samenwerking zijn blijkbaar te abstracte onderwerpen om veel aandacht aan te besteden. Alleen de VVD is er voorstander van om grootschalig pps toe te passen.

Reageer op dit artikel