nieuws

Tijdelijke coating houdt bouwdelen schoon

bouwbreed

RC System levert onder de merknaam PAW 55 een stripbare coating om glas, aluminium, houten en kunststof ramen, deuren, kozijnen en gevelelementen te beschermen tegen agressieve stoffen zoals cementwater, kalk en lichte mechanische beschadiging.

Het Australische product wordt met een roller of kwast verwerkt en kan in het werk en na het productieproces worden aangebracht. Binnen is het na een half uur handdroog. PAW 55 is een neutraal en biologisch product op waterbasis. Het tast rubbers en lakwerk niet aan. Nadat de coating als een folie is verwijderd, blijven er geen losse delen en lijmresten achter. Het materiaal is als een bal op te rollen. Water kan niet tussen coating en het behandelde oppervlak dringen, omdat er geen capillaire werking optreedt. Bij de toepassingen valt te denken aan het beschermen van kozijnen en glas wanneer bijvoorbeeld nog voeg- en stucwerk moet worden aangebracht en dekvloeren moeten worden gelegd. De leverancier noemt PAW 55 uv-bestendig; het kan twee jaar zonder nadelige gevolgen op het oppervlak gehecht blijven.

Kosten

De leverancier rekent 20 euro voor een liter product. Daarmee is een oppervlak van 5,5 vierkante meter te behandelen met een laagdikte van 100 micron. De materiaalprijs is 3,65 euro per vierkante meter. RC System gaat ervan uit dat 20 vierkante meter per manuur van 37 euro wordt aangebracht. Per vierkante meter betekent dat 1,85 euro. In de werkplaats kan per manuur van 30 euro met de roller 40 vierkante meter worden opgebracht. Per vierkante meter kost dat 0,75 euro. Wordt in plaats van een gewone een zogeheten powerroller gebruikt, dan is de productie per manuur 80 vierkante meter en bedragen de kosten 0,375 euro per vierkante meter.

RC System, Breda, telefoon (076) 5873400.

Reageer op dit artikel