nieuws

‘Stageplaats prima middel om personeel in de kraag te vatten’

bouwbreed

den haag – De vraag naar ‘technische’ hbo’ers en academici overtreft het aanbod. De gemiddelde student bouwkunde kan al voordat hij is afgestudeerd, kiezen uit meerdere banen. Het aantal jongeren dat voor een technische studie kiest, is relatief laag en daarom zitten werkgevers vrijwel permanent op het vinkentouw. Het bedrijfsleven doet vaak tevergeefs een beroep op universiteiten, hogescholen en bemiddelingsbureaus. Dat blijkt uit informatie van scholen en bedrijven.

‘Ik adviseer bedrijven stageplaatsen te creëren’, zegt F. van Gessel, docent bouwkunde aan de Academie voor Bouwkunde en Civiele Techniek in Den Bosch. ‘Je kunt zo’n student dan meteen in zijn kraag vatten en een baan aanbieden. Als het wederzijds bevalt natuurlijk.’ De vraag naar stagiaires is dan ook groot, aldus Van Gessel. Jaarlijks vervult hij 140 stageplaatsen. ‘Die jongens en meisjes hebben, zodra ze afstuderen, meteen een baan.’ Ook Gert-Jan Dubbeldam, directeur van Werving & Selectie in de Bouwnijverheid, constateert dat de vraag naar hoger opgeleid personeel onveranderd hoog is. Er is vooral behoefte aan ervaren werkvoorbereiders, kostendeskundigen, projectcoördinatoren en -leiders. Daar staat tegenover dat de vraag naar hoofduitvoerders iets is afgenomen vanwege het uitstellen van een aantal grote bouwprojecten. ‘Men is iets voorzichtiger geworden dan anderhalf jaar geleden.’ Voor mbo’ers is de arbeidsmarkt eveneens gunstig. Dit blijkt uit de lage werkloosheidscijfers in deze groep. ‘Met name de technische opleidingen en de opleidingen in de gezondheidszorg springen in het oog’, zo maakte het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (Roa) van de Universiteit van Maastricht onlangs bekend. ‘De beloning is relatief hoog, het aantal flexibele contracten is laag en velen hebben een baan gevonden die goed aansluit bij de opleiding.’

Specialistisch

Het Roa maakt een kanttekening bij de goede vooruitzichten. ‘Ondanks de gunstige perspectieven, maakt het specialistische karakter en de hoge conjunctuurgevoeligheid met name de technische opleidingen, zoals installatietechniek en procestechniek, kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Deze technische opleidingen zijn erg afhankelijk van conjunctuurgevoelige sectoren zoals bouw en chemie.’ De gevoelige conjunctuur heeft overigens niet alleen invloed op de werkgelegenheid voor onlangs afgestudeerden. B. Mosheuvel, directeur van Arrow@interim Project Management Support dat ervaren topmanagers op freelancebasis bemiddelt, constateert in een interview met deze krant dat door de onzekere periode die vorig jaar ontstond na de ramp van 11 september, de bouw een afwachtende houding aanneemt bij het inhuren van freelance managers.

Reageer op dit artikel