nieuws

Spaanse bouw heeft last van tangocrisis

bouwbreed Premium

madrid – Ook de Spaanse bouw ontkomt niet aan het ‘tango-effect’. Latijns-Amerika is immers een tweede thuismarkt. Als er crisis is in Argentinië, heeft dat gevolgen voor bedrijven die daar activiteiten ontwikkelen. Toch tonen de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde bouwers in Spanje veel betere resultaten dan bijvoorbeeld de Spaanse banken.

Over het eerste kwartaal boekten de Spaanse bouwbedrijven een nettowinst van 475 miljoen euro. Dat is 85,5 procent meer dan over dezelfde periode in 2001. In de dienstensector was dat percentage 44,2 procent. De energiebedrijven en banken in Spanje werden het meest getroffen door de Argentijnse crisis met winsten die slechts (resp.) 9,2 procent en 3,8 procent boven die van vorig jaar liggen. Dragados, dat zich in de Nederlandse kijker speelde dankzij de overname van HBG, deed het nog het slechtst. De nettowinst over het eerste kwartaal kwam niet verder dan 39,4 miljoen euro, 2,6 procent minder dan vorig jaar. ACS, dat dankzij de overname van het strategische aandeel van 23,5 procent de dienst uitmaakt bij Dragados, deed het aanzienlijk beter. Met weliswaar minder winst dan Dragados (32,5 miljoen euro) maar dit is wel een verbetering met 20,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2001.

Uitschieter

Absolute uitschieter in de bouwsector is Ferrovial. Het door de familie Del Pino gecontroleerde bedrijf liet alle rivalen achter met een nettowinst van 256,3 miljoen euro, ruim vier keer zoveel als vorig jaar. De oorzaak ligt voornamelijk in de verkoop van 40 procent van dochterbedrijf Cintra aan het Australische Macquarie. Bij FCC, de grootste rivaal van ACS en Dragados, werd een nettowinst geboekt van 49,1 miljoen euro, 3,5 procent meer dan vorig jaar. Het nieuws over de kwartaalcijfers moet worden gezocht in de omzet. Die steeg met 8,7 procent tot 1225 miljoen euro. Daarmee heeft FCC Dragados weer achter zich gelaten en bezet het opnieuw de eerste plaats. OHL heeft nog het meest te lijden onder de tangocrisis. Als gevolg daarvan werden vorig jaar voor 28,8 miljoen euro aan voorzieningen getroffen. De nettowinst over het hele jaar daalde met 35 procent tot 47,8 miljoen euro. Over het eerste kwartaal van 2002 werd een bescheiden winst van 17,6 miljoen euro geboekt, 8 procent meer dan over dezelfde periode in 2001.

Prognose

Dat Dragados niet goed scoorde, is vooral te wijten aan de voorzieningen die zijn getroffen om verliezen in Argentinië het hoofd te bieden. In dat Zuid-Amerikaanse land is Dragados vertegenwoordigd met het dochterbedrijf Dycasa en met de controle over de tolweg Ausol. Ondanks de tangocrisis blijft Dragados vasthouden aan de prognose dat eind dit jaar een winst van 310 miljoen euro zal worden geboekt. Dat is 29 procent meer dan over 2001. ACS scoorde over het eerste kwartaal boven verwachting. Het heeft minder last van de tangocrisis. Bovendien deed de bouwpoot onder ACS het bijzonder goed in Spanje. Met die activiteiten werd 16,4 miljoen euro bijgedragen aan de nettowinst; 40,2 procent meer dan over de eerste drie maanden van 2001.

Reageer op dit artikel