nieuws

Roep om verdiepte aanleg deel HSL-Oost

bouwbreed Premium

Roep om verdiepte aanleg deel HSL-Oost

EDE/DUIVEN – De Tweede-Kamerfracties van PvdA en ChristenUnie willen dat de HSL-Oost in Ede verdiept wordt aangelegd. De fracties vroegen minister Pronk (ruimtelijke ordening) gisteren om een haalbaarheidsonderzoek daarnaar. Ook de gemeente Duiven wil een verdiept spoor. Volgens de PvdA en de ChristenUnie snijdt het spoor het stedelijk gebied rond Ede doormidden. Die doorsnijding wordt nog erger als definitief wordt gekozen voor de ‘benuttingsvariant’ van het spoor. De HSL-Oost rijdt in die variant over bestaand spoor. Door de toenemende drukte op de rails moet dan een aantal overwegen worden geschrapt. De benuttingsvariant heeft de voorkeur van het kabinet. De twee fracties stellen dat door ongelijkvloerse overwegen de doorsnijding van de regio afneemt en de veiligheid spectaculair stijgt. Daarnaast wordt de geluidsoverlast beduidend kleiner. De partijen wenden zich tot Pronk, omdat VROM geld beschikbaar heeft voor stedelijke vernieuwing.

Reageer op dit artikel