nieuws

Oud-voorzitter LMV bepleit één makelaarscertificaat

bouwbreed

den haag – Scheidend voorzitter Jozef van Bijsterveldt van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) vindt dat er één certificaat moet komen voor de makelaarsbranche. Nu zijn dat er nog twee. De makelaar vindt dat de brancheorganisaties hiervoor binnen één jaar in elk geval een basis moeten leggen.

Bijsterveldt, die onlangs werd opgevolgd door C. Duvekot, spreekt van een versnippering van de registers binnen de branche, waardoor er een sfeer is ontstaan waarin makelaars ‘zo veel mogelijk logootjes op het briefpapier proberen te krijgen’. Dat komt de waarde van de certificaten niet ten goede, zo meent hij. Daarnaast zorgen de verschillende certificaten voor veel verwarring bij klanten, consumenten en geldschieters zoals banken en hypotheekverstrekkers. Momenteel zijn er twee instanties binnen de branche die certificaten afgeven. Het keuringsinstituut Kema doet dat voor de LMV en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) – samen goed voor ruim 3500 leden. Daarnaast verzorgt de Vereniging Bemiddeling Onroerendgoed (VBO) in samenwerking met Det Norske Veritas, een internationale certificeringsorganisatie, een kwaliteitswaarborg. De vereniging neemt haar leden momenteel een examen af en denkt dit jaar zeker vijfhonderd makelaars in te kunnen schrijven. De discussie over de certificering zorgt voor problemen sinds de makelaarstitel ruim een jaar geleden werd afschaft. De makelaarsbranche besloot daarop tot een certificaat. Maar het overleg ketste af en de verschillende brancheorganisaties stelden daarop hun eigen regelingen in. VBO-voorzitter Joël van der Rijd legt de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de samenwerking bij NVM en LMV neer. ‘Nadat met meerderheid van stemmen de plannen waren aangenomen, zijn ze opgestapt. De anderen verbouwereerd achterlatend.’ Van der Rijd reageert dan ook terughoudend op de uitgestoken hand van Van Bijsterveldt. ‘Als er een uitnodiging komt, dan zullen we ons daarop beraden.’ Algemeen secretaris Michiel Goofers van VBO geeft de voorkeur aan één certificeringsregeling, maar twijfelt of dat ook gaat lukken. Daarnaast bekritiseert de VBO-bestuurder de certificering van NVM en LMV. ‘Zij beroepen zich op hun beëdiging en leggen geen examens af voor het certificaat.’ Goofers twijfelt daarom aan de kwaliteit van het NVM-keurmerk. ‘Het is de vraag of iemand die in 1960 bij een sigaar en een goed glas wijn makelaar is geworden ook nu nog aan de eisen voldoet.’ Bijsterveldt legt terugblikkend op negen jaar voorzitterschap de bal bij de politiek. De makelaarstitel zou ‘ondoordacht en haastig’ zijn afgeschaft. ‘Er had eigenlijk een discussie moeten komen over openheid. Dat is niet gebeurd.’ Daarnaast heeft hij zich gestoord aan de politieke spelletjes die gepaard gingen met de afschaffing van de makelaarstitel. ‘Ik sta nergens meer van te kijken’, verwoordt hij zijn frustratie. ‘Overdaad komt waarde niet ten goede’

Reageer op dit artikel