nieuws

O&K komt met nieuwe knikdumpers

bouwbreed Premium

berlijn – De Duitse fabrikant Orenstein & Koppel heeft onlangs twee nieuwe knikdumpers gepresenteerd. Het zijn de D25 met een capaciteit van 27 ton en de D30 met een capaciteit van 30 ton. De inhoud van de bakken is respectievelijk 13 en 18 kuub.

De cabine is geheel nieuw ontworpen, vooral vanuit het oogpunt van comfort en bedieningsgemak voor de machinist. De motorkap, die elektrisch kan worden geopend, loopt naar voren schuin af, zodat het zicht goed is. De machines worden door alle wielen aangedreven en hebben een nieuwe asconstructie, zodat de wielen het profiel van het ruwe terrein ook in extreme omstandigheden kunnen volgen. Om de stabiliteit te verhogen is het zwaartepunt van de machine laag gehouden. De O&K’s zijn voorzien van een Cummins-motor en aandrijving van ZF. De achterkant van het chassis is met 110 centimeter breed gehouden, dat tijdens het rijden een grotere stabiliteit geeft. De ontwerpers hebben alle smeer-, service- en controlepunten van de motor en hydrauliek gemakkelijk toegankelijk gemaakt.

Wielladers

De Berlijnse bouwmachinefabrikant, onderdeel van CaseNewHolland, dat op zijn beurt weer voor tweederde eigendom is van Fiat, heeft ook twee nieuwe middenklasse wielladers gepresenteerd: de L15.5, die 9,3 ton weegt en de L20.5, die 11,4 ton weegt. De motoren leveren respectievelijk 82 kilowatt en 101 kilowatt en de bakinhouden zijn 1,5 en 2 kuub. De nieuwe machines zijn uitgerust – en dat is voor het eerst bij dit merk – met elektrohydraulische servocontrole. De bediening is daardoor vergemakkelijkt en in de nieuwe ‘ergopower’-stand levert de machine meer vermogen. De vier modellen rupsgraafmachines, in de reeks van 26 tot 40 ton, heeft een flink aantal verbeteringen ondergaan. Zo zijn de motorvermogens, 24-kleppers, omhoog gegaan en zijn de emissies verlaagd. Ook hebben de koelsystemen verbeterd.

Reageer op dit artikel