nieuws

Nu al wantrouwen in beoogde coalitie

bouwbreed

Nu al wantrouwen in beoogde coalitie

den haag – De VVD blijkt het CDA nu al weinig te vertrouwen. Ook de Lijst Pim Fortuyn (LPF) doet dat kennelijk, getuige de steun van die partij voor de opstelling van de VVD. Over infrastructuur lijken ze het wel snel eens te kunnen worden. Over de inhoud hebben de drie partijleiders nog niet gesproken. Maar over de manier waarop de inhoud op papier moet worden gezet, is al ruzie. CDA-leider Jan-Peter Balkenende voelt het meest voor een snel akkoord op hoofdlijnen. Daarover kan de Tweede kamer dan debatteren en vervolgens werkt het nieuwe kabinet de hoofdlijnen uit. VVD-leider Gerrit Zalm voelt daar niets voor. Die is meer voor een ouderwets dichtgetimmerd regeerakkoord. ‘Wij vertrouwen niemand op zijn blauwe ogen’, heeft Zalm al een en andermaal laten weten. Hij is geen voorstander van lange teksten, maar wil wel waterdichte afspraken maken. Curieus genoeg krijgt Zalm in die opstelling steun van de LPF, waar de erfenis van Fortuyn toch een duidelijke voorkeur heeft voor globale afspraken. Inhoudelijk schatten de politieke leiders de zaken wat makkelijker in. Onder meer tegengaan van bureaucratie en verbetering van infrastructuur en veiligheid zijn voor alledrie speerpunten. Knelpunt kan nog de wao worden. Het SER-advies daarover is door het CDA omarmd en door de VVD naar de prullenbak verwezen. Met wat passen en meten komen ze daar wel uit.

Reageer op dit artikel