nieuws

Hof van Assisen kost 12,5 miljoen

bouwbreed Premium

brussel – Het nieuwe gerechtsgebouw (Hof van Assisen) in Arlon, dat speciaal werd ontworpen voor het juryproces tegen Marc Dutroux, de pedofiel en kinderontvoerder en -moordenaar die België zes jaar geleden deed huiveren, nadert zijn voltooïng. 

Het futuristische cilindervormige gebouw met wanden van donkerbruin spiegelglas, dat de meeste inwoners van het Ardennenstadje maar een draak van een gebouw vinden en dat afschuwelijk vloekt met de omgeving, staat er al. Thans wordt gewerkt aan de binneninrichting, die mei-juni volgend jaar klaar moet zijn want dan gaat het proces, waarvoor uit de hele wereld mediabelangstelling bestaat, beginnen. Het nieuwe Hof van Assisen is ontworpen door het Luikse architectenbureau AUDEX. De diameter van de eigenlijke rechtszaal bedraagt 16 meter en 34 meter samen met de kantoren en de ovale gang. De totale oppervlakte van het gebouw bedraagt 2500 vierkante meter en omvat kelder, begane grond en twee verdiepingen. Er hangt een kostenplaatje aan dit nieuwe gerechtsgebouw van 12,5 miljoen euro, terwijl het onderzoek van justitie tegen Dutroux en zijn bende ontvoerders al meer dan 30 miljoen euro heeft gekost. Daarmee is Dutroux waarschijnlijk de duurste misdadiger die België ooit heeft voortgebracht. Het gerechtsgebouw is zwaar beveiligd. Om er toch vooral maar voor te zorgen dat de man, die jonge meisjes ontvoerde, verkrachtte en vermoordde geen haar wordt gekrenkt, wordt voor hem speciaal een kogelvrije glazen kooi in de rechtszaal neergezet, die bestand is tegen zware oorlogswapens. De kooi kost 62.000 euro. De overige inrichting van de zaal kost 250.000 euro, maar loopt door allerlei voorzieningen, die speciaal voor het proces-Dutroux moeten worden getroffen, op tot 600.000 euro.  Want niets wordt aan het toeval overgelaten. Zo komen er plaatsen voor twee voorzitters van de rechtbank, vier bijzitters, twee advocaten-generaal en twee griffiers. Ook zal er een extra jury achter de hand worden gehouden, waardoor er geen twaalf maar vierentwintig plaatsen beschikbaar moeten zijn. Wanneer wie om welke reden dan ook verstek laat gaan, komt er dus meteen een reserve in zijn of haar plaats, behalve voor Dutroux en de andere vijf beklaagden uiteraard. Voor de ouders van de slachtoffers zijn zestien plaatsen gereserveerd op enkele meters van de kooi van Dutroux. Op de publieke tribune is slechts plaats voor een 80-tal personen, terwijl het gros van de media het proces via een videoverbinding elders kan volgen. Er wordt slechts een handjevol journalisten in de zaal zelf toegelaten. In het nieuwe gerechtsgebouw bevinden zich elf zwaar beveiligde cellen waar de beklaagden ’s morgens voor het begin van het proces en tijdens de pauzes opgesloten zullen worden.  Gebouw speciaal ontworpen voor proces-Dutroux

Reageer op dit artikel