nieuws

‘Die Duitsers zijn geen beginners, het zijn al echte vaklui’

bouwbreed

sneek/hoogeveen – Werkloze Duitse bouwvakkers die in Nederland zouden kunnen werken, worden door ’t WEB Opleidingen en Adviezen opgezocht over de grens. ‘We geven voorlichtingsbijeenkomsten in Duitsland. Belangstellenden worden daarvan op de hoogte gebracht via de arbeidsbureaus’, legt Leuvenink van ’t WEB uit.

‘Bij die bijeenkomsten zijn potentiële werkgevers aanwezig, zoals Parallelbouw, één van de grootste afnemers van Duitse bouwvakkers. Die voert na afloop van de bijeenkomst individuele gesprekken met de kandidaten. Vervolgens start het opleidingstraject. Na het doorlopen daarvan ligt er een baan klaar.’ Bijvoorbeeld dus bij Parallelbouw. ‘We kregen steeds meer werk buiten onze regio. Om dat werk aan te kunnen, hebben we vakkundig personeel nodig. Dat is in Nederland bijna niet te krijgen. In Duitsland wel’, geeft Wiebe Jelsma van Parallelbouw als verklaring waarom het bouwbedrijf sinds een jaar Duitse bouwvakkers in dienst neemt. Van de honderd werknemers komen er zeventig uit Duitsland. ‘Ze worden via ’t WEB weliswaar omgeschoold, maar het zijn geen beginners. Het zijn vaklui.’

Graag

Volgens Jelsma reageren de Nederlandse collega’s goed op de komst van de Duitsers. ‘Als men een redelijk woordje Nederlands praat, ze een deugdelijke gereedschapskist meenemen en een ferme handdruk geven, dan komt het in de meeste gevallen wel goed.’ ‘Er zijn wel wat verschillen’, gaat Jelsma verder. ‘Zo hebben de Duitsers een andere manier van stellen, van calculeren en van maatvoering op de bouwtekening.’ Ook ziet hij verschillen in cultuur op de bouwplaats De huidige groep van 21 cursisten is nu halverwege de opleiding. Onlangs zijn alle deelnemers geslaagd voor de verplichte cursus Basisveiligheid. Nu is men bezig met het onder de knie krijgen van de Nederlandse manier van stellen, zetten en timmeren. Dan wacht een praktijkstage van vier weken. Na deze lichting staat de volgende ‘klas’ alweer klaar. Volgens Leuvenink willen duizenden Duitsers graag in Nederland aan de slag. ‘Wij proberen er via dit project op jaarbasis tweehonderd op te leiden en af te zetten.’ Via andere, soortgelijke projecten van ‘t WEB stromen nog eens honderden buitenlandse bouwvakkers in.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels