nieuws

Bouw bedrijfsauto straks binnen enkele dagen gereed

bouwbreed

den haag – Dit najaar begint in Groot-Brittannië een onderzoekprogramma dat een omwenteling teweeg moet brengen in de (bedrijfs)auto-industrie. Het moet ervoor zorgen dat gebruikers binnen enkele dagen een speciaal bestelde uitvoering van een model afgeleverd krijgen. Tot nog toe is met bouw op klantenspecificatie al snel enkele maanden gemoeid. Voor het programma werken fabrikanten, toeleveranciers en wederverkopers samen.

Het project voorziet vooral in de constructie van een informatiesysteem dat alle benodigde partijen en handelingen integreert. De fabrikanten richten hun aandacht vooral op het ontwikkelen van modulaire onderdelen en op flexibele lakkeerprocessen. Onder het programma worden opdrachten direct in het systeem geboekt en doorgegeven aan anderen. De industrie kan, zo wordt gesteld, al op korte termijn voordelen verwachten van elektronische communicatie.

Internet

Momenteel neemt de assemblage van een (bedrijfs)auto circa 18 uur in beslag. Maar het duurt drie maanden en langer voordat de gebruiker een eindproduct volgens eigen specificatie ontvangt als de benodigdheden niet in voorraad zijn. De oplossing ligt in een snel internetsysteem dat ‘realtime’ informatie aan opdrachtgever, fabrikant en toeleverancier verstrekt. Wel rijst de vrees dat het internet moeilijk te beveiligen is en baart het ontbreken van standaards zorgen. De huidige informatiesystemen vergen echter nogal wat handmatige invoer en controle van gegevens en kennen, mede als gevolg daarvan, nogal wat doublures. Ook aan de logistiek voor het afleveren van gereedgemaakte wagens mankeert nogal wat. Fabrikanten bestellen nog altijd onderdelen via centrale computers waarvan de bestanden eenmaal per dag worden bijgewerkt. Dit systeem verlengt de productietijd met vier tot vijf dagen.

Reageer op dit artikel