nieuws

Bemiddeling van topmanagers gat in de arbeidsmarkt

bouwbreed

dordrecht – Vijftig potentiële opdrachtgevers, dertig topmanagers beschikbaar en vijf topkrachten op projectbasis aan de slag. Dat is de score na een jaar Arrow@interim Project Management Support. Het bedrijf, dat in mei 2001 startte, detacheert interim- en projectmanagers binnen de sectoren bouw, installatie en telecom. ‘Branches die niet gewend zijn aan het inhuren van managers op projectbasis en dus de kat uit de boom kijken’, zegt directeur Bob Mosheuvel. ‘Toch bespeur ik een verandering. De arbeidsmarkt is in beweging.’

Achteraf gezien was 2001 niet het beste jaar om een nieuw bedrijf op te zetten. Het drama van 11 september eiste zijn tol. ‘De wereld hield zijn adem in en dat heb ik gemerkt. Het bedrijfsleven nam een afwachtende houding aan. Men begon niet direct aan iets nieuws. Toen we dat achter de rug hadden, kwam de bouwfraude. Een flink aantal ondernemers maakte toen wederom pas op de plaats. Desondanks heb ik vijf mensen bemiddeld. Gezien de omstandigheden niet echt slecht. Zeker niet als je bedenkt dat ik in mijn businessplan had gesteld dat ik na een jaar acht managers op projectbasis zou hebben ingezet.’ Mosheuvels geesteskind Arrow@interim Project Management Support is een nieuwkomer op het speelveld van de bouw en aanverwante sectoren. Terwijl binnen bijvoorbeeld de ict-wereld en het verzekeringswezen het inhuren van interimmanagers en tijdelijke projectleiders heel gewoon is, staan bouw-, infra-, installatie en kabelbedrijven er nog huiverig tegenover. Mosheuvel, die tientallen jaren als manager werkte binnen de uitzendbranche, signaleert niettemin een mentaliteitsverandering. ‘In het afgelopen jaar heb ik tweehonderd bedrijven benaderd. De helft daarvan heb ik één of meerdere keren persoonlijk gesproken. Van die honderd zijn er sowieso ruim vijftig geïnteresseerd in het inhuren van managers op projectbasis. Sommige van die ondernemingen, zoals verzekeringsmaatschappijen, hebben een kleine bouwafdeling. Als de zaken daar erg druk worden, hebben ze een externe manager nodig. Ook zijn er bedrijven die met een probleem zitten waar ze zelf niet uitkomen. Ze halen dan tijdelijk iemand van buiten in huis, die fris tegen het bedrijf aankijkt. Zo’n externe adviseur prikt door het ideaalbeeld dat soms bestaat heen en legt de vinger op de wonde.’ Momenteel heeft Mosheuvel zes nieuwe aanvragen onder handen. ‘Zo is er een directeur van een bouwbedrijf die met een opvolgingsprobleem zit. Die man gaat straks met pensioen, maar hij heeft niemand die zijn plaats inneemt. Hij wil zijn handen vrij hebben om een opvolger te zoeken. In die periode moet iemand anders de leiding van zijn bedrijf overnemen. Ook heb ik twee wervings- en selectieopdrachten uitgevoerd voor bouwkundige projectmanagers. Die zijn inmiddels in vaste dienst.’

Ruimer

De markt waarin Mosheuvel opereert, blijkt ruimer dan hij had voorzien. ‘Ik ben bij grootwinkelbedrijven terechtgekomen, bij gemeenten en bij verzekeringsmaatschappijen. Sectoren die niet direct tot de bouwnijverheid behoren, maar die wel veel met de bouw te maken hebben. Denk maar aan de aanleg van wegen en renovatie en onderhoud van gebouwen. Inmiddels ben ik in overleg met vertegenwoordigers uit die groepen. Wat er precies uitkomt weet ik nog niet, maar ik kijk er optimistisch tegenaan.’ Als het druk wordt, is een externe manager nodig Een manager van buiten het bedrijf kijkt fris aan tegen de problemen die hij tegenkomt, vinden Bob Mosheuvel (links), directeur van Arrow@interim Project Management Support, en freelance manager Leo Coenders (rechts). Foto: Rein Geleijnse Fotografie

Reageer op dit artikel