nieuws

Belgen kunnen huis niet meer betalen

bouwbreed Premium

Belgen kunnen huis niet meer betalen

brussel – Terwijl de paars-groene regering in België het alsmaar heeft over de ‘actieve welvaartsstaat’, heeft een steeds toenemend aantal mensen de grootste problemen met de afbetaling van hun sociale woning. Bij de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) is het aantal ‘wanbetalers’ met een betaalachterstand van meer dan drie maanden de laatste tijd fors toegenomen. In 1997 hadden ruim 700 bewoners van een sociale woning een betaalachterstand. Vorig jaar waren dat er bijna 1200. In 1997 leidde die betaalachterstand nog tot de gedwongen verkoop van elf sociale woningen, drie jaar later waren dat er al zeventig. Volgens de VHM moeten ook nu steeds meer eigenaars van een sociale woning hun huis verkopen, omdat ze hun hypotheeklening niet meer kunnen aflossen. Volgens de Vlaamse oppositiepartij CD&V (de vroegere Christelijke Volkspartij/CVP) zou een uitbreiding van de bestaande verzekering tegen inkomensverlies soelaas kunnen bieden. Momenteel kan alleen iemand zich tegen inkomensverlies verzekeren als zijn koopwoning een bepaalde (kleine) oppervlakte niet overschrijdt. Ook in Wallonië en Brussel kunnen veel mensen de huur of lening voor sociale woning niet meer betalen. Officiële cijfers bestaan echter niet of zijn niet verkrijgbaar.

Reageer op dit artikel