nieuws

Tekort van een miljoen woningen

bouwbreed Premium

londen – Groot-Brittannië komt over de komende twintig jaar meer dan een miljoen huizen tekort. Het bouwprogramma moet daarom snel drastisch worden opgevoerd. Nu al is het aanbod veel te klein om aan de vraag te kunnen voldoen, wat er mede toe bijdraagt dat de huizenprijzen nog altijd met meer dan 15% per jaar blijven stijgen.

Het tekort is gemeld in een rapport van de Rowntree Stichting, één van de belangrijkste instellingen voor sociaal onderzoek. De stichting is opgericht door Joseph Rowntree, die met de productie van chocola schatrijk is geworden. Volgens het rapport neemt het woningtekort vooral in Zuid-Oost Engeland ernstige vormen aan. Hoewel hier 70 procent van de vraag ligt, wordt slechts de helft van de nieuwe woningen in deze streken gebouwd. In noordelijker streken is juist sprake van overproductie en staan sommige oudere wijken en straten nu al helemaal leeg. De vraag naar nieuwe woningen wordt nu geschat op 210.000 per jaar, terwijl er gemiddeld hooguit 154.000 per jaar worden gebouwd. Lord Best, directeur van de stichting en schrijver van het rapport: ‘Wij berekenen dat we in 2022 zeker 1,1 miljoen huizen tekort komen. De beleidsmakers moeten er daarom voor zorgen dat er snel een grote stroom nieuwe en betaalbare huizen komt, anders staat de toekomst van ons land op het spel. Het woningtekort wordt dan zeker één van de grootste sociale problemen.’ Volgens Best kunnen de meeste nieuwe woningen worden gebouwd op gerecycelde industriegrond, maar dan moet er wel een consistent beleid komen voor bestemmingsplannen en het schoonmaken van deze terreinen. ‘Maar dan nog moeten er ook jaarlijks zeker 84.000 huizen op nu nog groen land verrijzen om aan de vraag te kunnen voldoen’, stelt Lord Best. De stichting vindt dat nieuwbouw het best kan aansluiten op bestaande steden waar al openbaar vervoer, winkels, scholen en andere faciliteiten bestaan. Uit de laatste cijfers van het ministerie voor milieu, transport en de regio’s blijkt dat in februari met de bouw van 15.100 woningen is begonnen. Het aantal opgeleverde huizen lag op 13.000, ruim 15 procent hoger dan in februari 2001. Die toename wordt echter grotendeels verklaard door het betere weer. Tegelijkertijd is van een eerder voorspelde afzwakking van de prijsstijging van koophuizen nog altijd geen sprake. Over het hele jaar 2001 zijn de gemiddelde huizenprijzen 16 procent hoger uitgekomen dan het voorafgaande jaar. In de laatste vijf maanden is, ondanks recessieverhalen en de 11de september, een prijsstijging van gemiddeld 9 procent gemeld. De woningmarkt is in de eerste maanden van 2002 opnieuw sterker toegenomen dan in de afgelopen vijftien jaar. Vooral in Londen wordt de markt nog eens extra gestimuleerd door mensen die een flat of appartement kopen om dat vervolgens te verhuren. Rondom de zakenwijken in de Britse hoofdstad ligt de huur voor een kleine één kamerflat momenteel al op meer dan 1000 euro per maand. In het zuidoosten neemt tekort ernstige vorm aan

Reageer op dit artikel