nieuws

Stadskanaal laat inbreidingen afhangen van studie

bouwbreed Premium

Stadskanaal laat inbreidingen afhangen van studie

Elke plaats heeft zijn eigen bouwprojecten. In deze rubriek worden de belangrijkste bouwlocaties van een specifieke gemeente belicht. Vandaag Stadskanaal. De gemeente Stadskanaal telt 33.000 inwoners en kent een groeiende vraag naar woningen. Desondanks kan goed worden voorzien in die behoefte, vanwege de contingenten die het stadsbestuur van de provincie heeft gekregen en de nodige inbreidingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zo werden er twee grote woontorens van elk 50 meter hoog in het centrum gerealiseerd en staan er nog twee van dergelijke torens op het programma. ‘Wanneer we daar precies mee starten is nog niet duidelijk. Maar het staat wel op de planning. Voorlopig wachten we de volumestudie naar de mogelijkheden en de behoeften even af’, aldus N. Beck, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Stadskanaal. ‘Die volumestudie is een soort woningmarktonderzoek, waar we een aantal ontwikkelingen die op stapel staan, van af laten hangen. Wel zeker is de herstructurering van naoorlogse woningen in verouderde wijken. Inmiddels hebben we al een aantal van die wijken aangepakt, maar er staat nog het nodige op het programma. Neem bijvoorbeeld de Parkwijk. Hier zullen we op grote schaal sloop en vervangende nieuwbouw toepassen om de vitaliteit van de woonwijk te verhogen. Ook het aanpakken van de woonomgeving hoort daarbij. We hebben zelfs een heel sociaal traject aan de revitalisering toegevoegd, om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de vernieuwingen binnen deze wijk.’ Stadskanaal zelf telt zo’n 20.000 inwoners, de rest woont in omliggende dorpen die onder het bestuur van de gemeente vallen. ‘In die dorpen zijn we ook bezig met herstructurering. We passen zoveel mogelijk een mix van alle mogelijke manieren toe. Zo worden er ‘tanden getrokken’, waarbij we slechte woningen uit een straat slopen, terwijl de huizen in goede staat blijven staan. Ook gaan er huurwoningen in de verkoop, waarbij de kopers een kluspakket als subsidie toegewezen krijgen.’ Binnen nu en twee jaar zal het centrum van Stadskanaal enkele nieuwe voorzieningen kennen. De schouwburg, de muziekschool, bioscoop en een hotel zijn nu in één gebouw verenigd. Ook de bibliotheek maakt onderdeel uit van dit complex, maar die wordt naar een andere locatie verplaatst. Hierdoor ontstaan er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Het is alleen nog onbekend wat er voor de bibliotheek in de plaats komt, aangezien er verschillende belangen zijn, die op elkaar moeten worden afgestemd.’ Ook mag de gemeente uitbreiden. ‘We hebben een uitleglocatie waar in de afgelopen jaren driehonderd woningen zijn gebouwd. Nog dit jaar moet de bouw van nog eens honderd woningen aanvangen. Die ontwikkeling zal waarschijnlijk circa drie jaar in beslag nemen’, aldus Beck.

Reageer op dit artikel