nieuws

Smit Natuursteen Emmen doet definitief de deur dicht

bouwbreed

emmen/sneek – De directie van moederbedrijf Koninklijke Steenklip in Sneek sluit alle vestigingen van natuursteenbedrijf Smit. Het gaat om de steenhouwerij in Emmen en nog twee toonzalen in Hoogeveen en Haren. Koninklijke Steenklip, dat Smit Natuursteen in 1994 overnam, heeft laten weten dat er bij Smit al jaren anderhalf miljoen gulden per jaar verlies wordt gedraaid.

De kosten zijn volgens de directie te hoog. Dit zou deels verband houden met forse investeringen vanwege arbo- en milieueisen. Twee van de vijftien werknemers komen naar Steenklip in Sneek. Voor de overige dertien is een sociaal plan overeengekomen. De Steenklipbedrijven leveren onder meer vensterbanken, aanrechtbladen en gevelbekleding aan aannemers en particulieren. Hoewel de directie van Steenklip volhoudt dat aan de voorgenomen sluiting van Smit Natuursteen louter bedrijfseconomische redenen ten grondslag liggen, is daarover bij het personeel en FNV Bouw twijfel gerezen. Centrale vraag daarbij is waarom Smit nu opeens helemaal moet sluiten, terwijl het bedrijf al langer verlies draait en eerder sprake was van gedeeltelijke sluiting. Toekomstige projectontwikkeling op het bedrijfsterrein van Smit in Emmen zou hierbij op de achtergrond een rol spelen. Makelaar J. Beekenkamp blijkt in opdracht van de directie van Steenklip en drie andere eigenaren van de grond een studie naar een nieuwe bestemming te doen. Ook blijken tussen de directie en corporatie Wooncom in Emmen al enige tijd onderhandelingen gaande over een het terrein. Volgens de directie van Steenklip zijn die besprekingen het gevolg van het besluit te stoppen met Smit. Volgens de werknemers is er echter nog altijd toekomst voor delen van het bedrijf, omdat er voldoende werk zou zijn. De bond overweegt de kwestie verder uit te pluizen.

Reageer op dit artikel