nieuws

Rwzi-gebouw moet blikvanger worden

bouwbreed Premium

Rwzi-gebouw moet blikvanger worden

amsterdam – Architectenstudio Herman Hertzberger presenteert vandaag in het Planetarium Gaasperdam zijn plannen voor het bedrijfsgebouw van de nieuw te bouwen rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi) in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Een rwzi is qua uiterlijk vaak saai en eentonig. Deze bestaat hoofdzakelijk uit ronde tanks die nodig zijn voor het zuiveringsproces. Aan dit eentonige karakter kan niet zoveel worden gedaan. Mede daarom zijn er plannen ontwikkeld voor een meer spraakmakende vormgeving voor het bedrijfsgebouw (de kantoren en opslag). De nieuwe rwzi komt in het Westelijk havengebied, in de buurt van de afvalverwerkingsinstallatie. De kosten bedragen circa 222 miljoen euro. Dat bedrag zal door het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht worden voldaan. De twee bestaande rwzi’s in Amsterdam Oost en Zuid worden gesloopt. Deze staan respectievelijk op het Zeeburgereiland; een woonwijk en aan de Spaklerweg; een kantorenlocatie. Niet echt locaties waar een rwzi thuis hoort. Bovendien voldoet geen van beide rwzi’s aan de laatste milieueisen van het Rijk. Vanaf 1 januari 2006 moet een rwzi voldoen aan alle milieu- en zuiveringstechnische eisen.

Reageer op dit artikel