nieuws

Mag ik van u één voetbalstadion?

bouwbreed

londen – Bij de Britse aannemer Birse kan je het zo krijgen, een compleet voetbalstadion uit het schap. Prijs: bijna 12 miljoen euro, maar dan komt het ook wel compleet; met kleedkamers, een bestuurshonk, een paar kiosken voor hamburgers en frisdrank en een perskamer. Het stadion, dat uiteraard ook te gebruiken is voor andere veldsporten, telt tienduizend zitplaatsen en staantribunes voor nog eens enkele duizenden mensen.

Birse speelt met dit idee in op de vraag naar niet al te grote sportfaciliteiten bij clubs die zich geen hoge kosten kunnen veroorloven. Met het modulaire ontwerp kan het stadion, binnen bepaalde grenzen, worden aangepast aan de specifieke wensen van de club. Wie een extra kleedkamer wil of z’n speciale gasten in een ‘hospitality-lounge’ wil onthalen, hoeft dat maar even te melden. Ook clubs die maar een deel van de bestaande accommodatie willen vervangen, kunnen bij Birse terecht. Colin Fearns, die verantwoordelijk is voor de stadionbouw, zegt: ‘Deze one-stop aanbieding maakt de hele procedure, inclusief de aanbesteding en de aanvraag voor de bouwvergunning, veel makkelijker voor de clubbestuurders. Wij zetten een veilig en verantwoord stadion neer, en dat voor een gegarandeerde prijs.’ Het skelet van het stadion bestaat uit stalen kolommen, die op 7 meter van elkaar staan en in beton worden verankerd. De kolommen steken door de eveneens stalen overkapping heen en kunnen zo als mast voor bijvoorbeeld de verlichting worden gebruikt. De verticale krachten op dit skelet worden opgevangen door een vloer van onderheide betonnen platen. Het staal wordt schoongeblazen opgeleverd en voorzien van een beschermde verflaag, die tien tot twintig jaar meekan. Het stadion voldoet aan de hoge veiligheidseisen van de Britse voetbalbond. Birse zit met de kant-en-klaarstadions op bekend terrein, want de aannemer is al lange tijd de grootste bouwer van sportstadions van Groot-Brittannië. Kort geleden werd de uitbreiding opgeleverd van Old Trafford, het roemruchte voetbalpaleis van Manchester United waar Ruud van Nistelroy triomfen viert. De daarbij betrokken architecten, Atherden Fuller Leng, hebben ook het pakketstadion ontworpen. Verder bouwde Birse de nieuwe stadions voor Bolton Wanderers, Leicester City en Oxford United en is de bouw van een multisport-accommodatie voor Hull City net van start gegaan. Verder is Birse – met onder meer Ballast UK – in de markt voor het nieuwe stadion van Coventry City. Maar bovendien speelt de onderneming met dit plan in op een verontrustende ontwikkeling in het Britse voetbal. Doordat ITV Digital, het tv-kanaal dat voor bijna 300 miljoen euro de uitzendrechten voor het voetbal kocht, niet genoeg geld binnen haalt, dreigen de clubs een groot deel van de beloofde tv-gelden mis te lopen. Het gevolg is dat enkele grotere clubs hun plannen voor een nieuw stadion op een laag pitje hebben gezet. Een voorbeeld is Watford, dat Ballast UK heeft verteld voorlopig maar even te stoppen met de verdere voorbereiding van het nieuwe complex. Aannemer maakt het clubs gemakkelijk

Reageer op dit artikel