nieuws

Luchtkanaal mogelijk oorzaak schittering

bouwbreed

leeuwarden – Een blikken luchtkanaal dat onlangs is geïnstalleerd op het dak van het bijna voltooide ict-centrum Crystalic is mogelijk de oorzaak van een verblindende schittering. Het centrum ligt aan de rand van Leeuwarden. Door weerkaatsing van de zon in het gebouw worden automobilisten uit de richting Harlingen kortstondig verblind.

  Dit zegt projectleider Yne Ynema van aannemingsmaatschappij Westerbaan BV die de glazen piramide bouwt. In zijn ogen is het onmogelijk dat het glas de veroorzaker is van de schitteringen waarover sommige weggebruikers klagen. ‘Die glasplaten staan in een hoek van 45 graden. Ze weerspiegelen het licht dus niet op de weg. Was dat wel het geval geweest dan hadden we dat tijdens de bouw wel gemerkt.’ Volgens Ynema lost het probleem van de schitteringen zichzelf op. ‘Het blik moet nog wat oxideren. Dan is de overlast voorbij. Vorig jaar zaten we met hetzelfde. Toen waren het de aluminium roedes waarin de glasplaten zijn geplaatst, die de zon weerkaatsten. Dat probleem is nu ook voorbij. Bovendien horen we alleen klagen als de zon laag staat, zoals in dit jaargetijde.’ Ondanks de wat laconieke opstelling van Ynema, stelt verkeersveiligheidsorganisatie 3VO waarschijnlijk een onderzoek in. ‘We hebben een klacht ontvangen’, vertelt Margot Blaauw. ‘Naar aanleiding daarvan onderzoeken we op welk tijdstip en bij welk weertype de problemen zich voordoen. Vervolgens stappen we naar de wegbeheerder. Die is verantwoordelijk voor de veiligheid op het betreffende wegvak. Het is een lastige situatie.’

Reageer op dit artikel