nieuws

Kamminga wil nieuw onderzoek naar MTC

bouwbreed

Kamminga wil nieuw onderzoek naar MTC

arnhem – De Gelderse commissaris van de koningin Kamminga vindt dat er een nieuw onderzoek moet komen naar nut en noodzaak van de aanleg van het transport- en overslagcentrum MTC bij Valburg. Het MTC langs de Betuwelijn is een landelijk economisch speerpunt en gaat miljarden euro’s kosten. Het zou in 2007 in bedrijf moeten zijn. Natuur- en milieuorganisaties zijn vanaf de eerste plannen tegen de komst van het MTC geweest. Milieudefensie heeft een boomgaard in het beoogde gebied gekocht om de bouw zolang mogelijk tegen te houden. Ministeries, provincie, stedelijk samenwerkingsverband Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) en de betrokken gemeenten waren tot voor kort onverminderd enthousiast over het transportcentrum, dat zesduizend arbeidsplaatsen gaat opleveren. Volgens Kamminga is een nieuw onderzoek nodig nu de zuidtak van de Betuwelijn definitief niet doorgaat en bovendien zowel Nijmegen en Overbetuwe hun medewerking aan het MTC hebben opgeschort. Ook komen er steeds meer rapporten die minder gunstige cijfers voor het MTC laten zien. Kamminga wil weten hoe de toekomst van het MTC er nu uitziet. Ook gedeputeerde H. Aalderink is niet tegen een nieuw onderzoek, zegt een provinciale woordvoerder. Provinciale Staten praten in het najaar opnieuw over het MTC. Het is bekend dat er maar een krappe meerderheid in de Staten voor de aanleg is. ‘Als blijkt dat er geen draagvlak meer is kunnen we misschien stoppen. Het heeft geen zin te trekken aan een dood paard.’ (anp)

Reageer op dit artikel