nieuws

Intermat loopt warm voor editie van 2003

bouwbreed Premium

den haag – De organisatoren van Intermat lopen warm voor de editie van 2003. De bouwmaterieelshow, met ConExpo in Las Vegas en Bauma in München de Grote Drie vormend, wordt volgend jaar van 13 tot 17 mei gehouden op het tentoonstellingscomplex Villepinte aan de noordrand van Parijs. Bauma is in 2004 aan de beurt, ConExpo vond recent plaats.

Intermat maakt in Las Vegas bekend, dat al de helft van de beursoppervlakte is gereserveerd, voornamelijk door de bekende grote fabrikanten. Het beursoppervlak is 280.000 vierkante meter. Daarvan is 24.000 vierkante meter bestemd voor demonstraties. Er worden 1500 exposanten verwacht, van wie 85 procent uit 33 landen buiten Frankrijk. Intermat mikt op een bezoekersaantal van 210.000, van wie de helft van buiten Frankrijk. Van hen is 57 procent aannemer, 11 procent architect, ontwerper of landmeter en 6 procent ambtenaar. De rest, 26 procent is fabrikant, dealer of importeur. Tijdens de persconferentie kon Intermat interessante cijfers produceren, op gezag van het Britse onderzoeksbureau Off Highway Research. Wereldwijd zijn vorig jaar rond 370.000 stuks grondverzet- en bouwmachines verkocht. Daarvan komt 40 procent, 147.915 stuks, op de West-Europese markt, bijna net zo veel als in Noord-Amerika. Frankrijk neemt in West-Europa een koppositie in met 8 procent van de wereldverkoop, op de voet gevolgd door Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Nederland was goed voor 4604 stuks, 3 procent van de West-Europese verkoop, rond 1,2 procent van de wereldverkoop. Heel verschillend zijn de verkopen van de soorten machines in de West-Europese landen. Veertig procent zijn minigaafmachines, 19 procent zijn rupsgravers, 11 procent, graafmachines op wielen, 12 procent wielladers en 18 procent graaflaadcombinaties. In de grote landen wijken die percentages nauwelijks af, hoewel in Frankrijk al 26 procent van de machines graaflaadcombinaties zijn. In Spanje loopt dat op tot 50 procent, in Portugal is tweederde (!) van alle verkochte machines een graaflaadcombinatie.

Achterblijvers

Nederland blijft daar -samen met Duitsland- ver bij achter met respectievelijk 2 en 1 procent. In Nederland worden met 21 procent (960 stuks) relatief veel wielladers verkocht. Een derde van de verkochte machines (ruim 1500) zijn minigravers, wiel- en rupsgravers hebben een marktaandeel van elk rond 20 procent. Op gezag van Off Highway Research toonden de organisatoren van Intermat zich optimistisch voor de langere termijn. Na een top van 151.000 verkochte eenheden in 2000, na twee jaar van explosieve groei, viel de verkoop in 2001 met 2 procent terug. Datzelfde wordt voor 2002 en 2003 verwacht, maar daarna zal de groei volgens de onderzoekers terugkeren. Zij verwachten dat deze zich vooral zal voordoen in de verhuurmarkt.

Reageer op dit artikel