nieuws

Geen verbod meer op uitzendarbeid in bouw België

bouwbreed Premium

brussel – Na een verbod op uitzendarbeid voor bouwvakkers, dat dertig jaar in stand werd gehouden, zijn de eerste uitzendkrachten in de Belgische bouw opnieuw aan de slag gegaan.

Sinds 1 januari mogen bouwbedrijven weer bouwvakkers aantrekken via uitzendbureaus die daarvoor aan speciale voorwaarden moeten voldoen en een officiële erkenning nodig hebben van de overheid. Voorzitter Herwig Muyldermans van de beroepsorganisatie Upedi van de uitzendbureaus denkt dat er binnen afzienbare tijd enkele duizenden bouwvakkers met een uitzendstatuut zijn. Wie als uitzendkracht in de bouw wil gaan werken, moet wel minstens 16 uur les hebben gevolgd over veiligheidsmaatregelen in de bouw. Directeur Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw, de nationale aannemersorganisatie in België, verwacht dat de bouwbedrijven nu gemakkelijker geschoold personeel kunnen vinden. Ook hoopt de aannemersbond via de uitzendbureaus bouwvakkers terug te lokken naar de bouw die naar elders zijn vertrokken, vanwege de betere arbeidsvoorwaarden. Tevens zal het nieuwe uitzendbeleid de koppelbazen de pas afsnijden. De laatste tijd beleeft dit fenomeen in België een come-back. Vanuit Nederland is er een instroom van Britse en Oost-Europese bouwvakkers dievoor een lager salaris en tegen slechtere voorwaarden in België werken.

Reageer op dit artikel