nieuws

Familiebedrijven worstelen met petten

bouwbreed Premium

den Haag – Familiebedrijven worstelen vaak met het probleem dat directeuren verschillende petten op hebben. Dat levert niet alleen organisatorisch problemen op, maar zorgt ook voor veel emotionele problemen binnen de familie. Dit stelt onderzoeker E. van de Vijver van accountants- en advieskantoor BDO. De bouw kent van oudsher veel familiebedrijven.

Hij presenteerde donderdag het onderzoek ‘Cijfers en feiten van het familiebedrijf’. Met name de opvolging, constateert hij, levert problemen op. ‘De directeur van een familiebedrijf heeft meestal drie petten op’, doceert Van de Vijver: ‘grootaandeelhouder, directeur en vader’. Die driedubbele rol veroorzaakt problemen die moeilijk zijn op te lossen. Met name de relatie met de familie zorgt voor emotionele problemen die bijvoorbeeld een goede opvolging in de weg staan. Om dergelijke problemen op te lossen is Van de Vijver van mening dat de kennis over familiebedrijven gebundeld moet worden. Deze kennis is nu erg versnipperd. Daarnaast zijn er volgens Van de Vijver te weinig adviseurs die de ondernemingen bij kunnen staan. ‘In Nederland zijn er niet meer dan tien adviseurs op dit gebied. Dat is niet veel als je je bedenkt dat 55 procent van alle ondernemingen door families worden gerund.’ Brancheorganisaties zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij de begeleiding van familiebedrijven. Zij zouden een wetenschappelijk medewerker in kunnen huren, zodat duidelijk wordt waar knelpunten zitten. Het belangrijkste doel hierbij is volgens Van de Vijver dat familiebedrijven zich bewust moeten worden van hun ambivalente positie die, zo onderstreept Van de Vijver, zowel de zwakte als de kracht van de onderneming is. Met name de opvolging binnen een familiebedrijf zorgt vaak voor problemen. Het komt wel eens voor dat de directeur-eigenaar het bedrijf al verkocht heeft voordat hij zijn familie raadpleegt. Onbegrip is vaak de reactie. Daarnaast komt het volgens Van de Vijver vaak voor dat opvolgende zonen of dochters bij nader inzien toch niet zo graag in het bedrijf van hun ouders willen werken. Maar dit wordt vaak niet uitgepsroken omdat kinderen hun ouders niet teleur willen stellen. De brancheorganisatie BouwNed erkent de specifieke problematiek van familiebedrijven in de eigen sector, maar ontkent dat er een gebrek aan begeleiding of kennis zou zijn. ‘Wij zijn helemaal op familiebedrijven ingesteld’, reageert een woordvoerder van BouwNed. Waarbij hij toegeeft dat de opvolging voor veel ondernemingen een probleem is. De organisatie voorziet haar leden verder in de behoefte door verzoeken om ondersteuning door te verwijzen naar een adviseur. ‘Opvolging zorgt vaak voor problemen’

Reageer op dit artikel