nieuws

Campus Zwolse hogeschool krijgt uitstraling landgoed

bouwbreed Premium

ZWOLLE – De campus van de Zwolse hogeschool Windesheim krijgt de komende tien jaar de uitstraling van een landgoed. Met dat idee voor de herinrichting en nieuwbouw van het gebouwencomplex won architectenbureau Atelier Pro uit Den Haag de prijsvraag die de school uitschreef.

Volgens de architecten moeten er losse gebouwen in het groen komen te staan. De huidige campus is ontstaan toen eerst het Rijk vier gebouwen neerzette, waarna de hogeschool er zelf vier bijbouwde. De samenhang tussen de ontwerpen is nu volgens woordvoerder J. Belksma niet goed en de ingang van het gebouw met de centrale functies, wat de hoofdingang van de hogeschool zou moeten zijn, is min of meer verstopt op het terrein. In de eerste fase van de nieuwe opzet krijgt het groene landgoed als ‘kloppend hart’ een nieuwe hoofdingang, waarachter direct ruimten zijn te vinden die voor alle opleidingen van belang zijn. Om parkeerproblemen op te lossen, wordt daarna een ondergrondse parkeergarage voor duizend auto’s gebouwd. Voor de volgende fase staat de sloop en nieuwbouw van een gebouw voor de school voor journalistiek op het programma en wordt mogelijk ook studentenhuisvesting gebouwd. Tussen 2007 en 2010 volgen nog twee nieuwe gebouwen. Omdat Windesheim met de Vrije Universiteit fuseert, zullen nieuwe opleidingen dan ook een plekje op de campus voor twee- tot drieduizend extra studenten eisen. De eisen aan de nieuwbouw in de verschillende fasen liggen nog niet vast. Daarom komt het concept van de losse gebouwen in het groen goed van pas voor de planning. De eerste bouwvakkers verschijnen in 2003 op het terrein.

Reageer op dit artikel