nieuws

Bouwvakkers vinden flessenpost uit 1940

bouwbreed

den bosch – Twee natuursteenstellers van aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Nieuwkuijk hebben bij restauratiewerkzaamheden aan de Sint Jansbasiliek in Den Bosch een verrassende vondst gedaan. Achter een plaat natuursteen kwam een fles met een brief tevoorschijn die daar halverwege de vorige eeuw door twee collega’s is ingemetseld.

Gerrit Verkuijlen en Kevin Alders waren bezig met het verwijderen van een plaat tufsteen van de Sacramentskapel toen Verkuijlens beitel opeens wegschoot in een achterliggende holte. Zijn beitel was door een ingemetselde fles heengegaan. In de fles zat een brief, gedateerd 12 november 1940. De brief is toentertijd door twee bouwvakkers op een stuk bouwtekening geschreven en rept over de situatie in de wereld anno 1940. De mannen schreven over voorbijvliegende Duitse bommenjagers en de duizenden soldaten die naar het front moesten. De schrijvers eindigden met de wens dat de vinder van de brief een beter vooruitzicht zou hebben dan hij.

Kladversie

De twee vinders hebben besloten op dezelfde plek ook weer een brief in te metselen. Verkuijlen heeft al een kladversie gemaakt. De 52-jarige natuursteensteller begint met de vondst van de brief uit 1940 en vertelt over het gevallen kabinet Kok en over de oorlogssituatie in Israël. ‘Tot slot wens ik de vinder ook weer een gelukkig leven toe’, schrijft Verkuijlen. De brief moet op zuurvrij papier worden geschreven. ‘Anders is er over 200 jaar niets meer van over’, verklaart Verkuijlen die er van uitgaat dat zijn restauratiewerk langer meegaat dan dat van zijn collega’s uit 1940. De tufsteen van de basiliek moet vervangen worden omdat die niet bestand is tegen het Nederlandse klimaat. De werkzaamheden aan de Sint Jan zijn nu twee jaar bezig en nemen nog ongeveer acht jaar in beslag.

Reageer op dit artikel