nieuws

Beton in parkeergarage onder Vrijthof aangetast

bouwbreed

maastricht – De parkeergarage onder het Vrijthof in Maastricht lijdt aan betonrot en moet dringend worden opgeknapt. Het herstellen van de garage in het centrum van de stad gaat miljoenen kosten.

Er is haast geboden, want onderzoeksbureau TNO heeft in plafonds en vloeren grote scheuren ontdekt. De gemeente heeft het plafond van het onderste van de twee parkeerdekken inmiddels laten beveiligen met enkele tientallen stutten. Volgens de woordvoerder van de gemeente zijn de beschadigingen veroorzaakt door evenementen op het Vrijthof, zoals kermissen en de grote ijsbaan in kersttijd. Die drukken zwaar op de onderliggende betonnen constructie.

Strooizouten

Er ontstonden scheuren waardoor jarenlang regenwater kon wegsijpelen, vaak verzadigd met strooizouten waarmee in de winter gladheid wordt bestreden. Daardoor is de ijzeren wapening in het beton gaan roesten. Nog voor de zomer wordt begonnen met het opknappen van de parkeergarage. Daardoor zijn 150 van de 348 parkeerplaatsen niet meer bruikbaar. De gemeente kan nu kiezen uit drie alternatieven. De duurste variant -kosten zo’n vijf miljoen euro- behelst het slopen en vervangen van de vloeren. Maar waarschijnlijk kiest de gemeente voor een methode waarbij een speciale kunststof in het beton wordt gespoten. Op die manier wordt roestvorming tegengegaan. Die aanpak zou een kleine twee miljoen euro kosten. Het werk gaat zeker acht maanden duren en moet voor de winter klaar zijn. Door het wegvallen van de 150 parkeerplaatsen derft huurder Q-park zeker een half miljoen euro aan inkomsten. Wie daarvoor opdraait, is nog onduidelijk.

Reageer op dit artikel