nieuws

Beslissing keurmerk hout uitgesteld

bouwbreed

den haag – De Eerste Kamer beslist pas op 14 mei over verplichte stempels op hout. Een meerderheid van CDA, VVD en D66 is tegen de invoering van het verplichte keurmerk voor duurzaam en ‘fout’ hout. De dag vóór de Tweede-Kamerverkiezingen debatteert de Eerste Kamer verder.

Het uitstel kwam op verzoek van GroenLinks die het initiatiefwetsvoorstel van partijgenoot M. Vos te belangrijk vond om af te raffelen in de nacht. De fractie eiste wel dat meteen een besluit zou vallen over de datum van het vervolg, zodat het voorstel nog voor de verkiezingen wordt beoordeeld. Anders wilde men wel doorgaan met het debat. Alle woordvoerders bleken op 14 mei nog een gat in hun agenda te hebben. Het parlement heeft het onderwerp dus niet alsnog controversieel verklaard. Voorzitter C. Boon van de Algemene Vereniging Inlands Hout zei dinsdag in Cobouw dat hij hierop hoopte. Alle partijen lijken het erover eens dat zij nu over de wet moeten beslissen. Demissionair minister Pronk (milieu) hield een betoog om de beslissing uit te stellen en goed te overdenken. Hij noemde het resultaat anders doodzonde. Hij had de meningen gepeild en vreesde voor het verwerpen van het voorstel. Het hete hangijzer in het debat is de dreiging van de Europese Commissie. Die kan Nederland voor het Europese Hof van Justitie brengen. Het wetsvoorstel van Vos om een groene sticker voor duurzaam hout en een rode sticker voor niet aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout te introduceren, kan de vrije handel van goederen beperken. Vos denkt bij het Hof wel een kans te maken, omdat de uitzondering op de regel ook milieubescherming als reden vermeldt. Mocht het toch voorkomen, dan maakt dat haar nog niets uit.’Nederland heeft op dit moment talloze zaken lopen bij het Hof. Tien lopen al en er is nog een aantal in de aanloopfase’, aldus de initiatiefneemster. Vos heeft in de uitwerking van de wet al rekening gehouden met een juridische periode. Die tijd kan worden gebruikt om de uitvoering, zoals een mogelijk keurmerk op gebiedsniveau en het uitzonderen van bepaalde producten van een verplichte sticker, vast te leggen in Algemene Maatregelen van Bestuur. De argumenten konden de senatoren niet overtuigen. Het leek er even op dat de beslissende factor, het CDA, een compromis kon vinden in het alleen toekennen van groene stickers. Maar woordvoerder Van Gennip sprak die suggestie meteen weer tegen. Hij wenst niet een keurmerk dat bij wet verplicht is gesteld, maar neigde slechts naar een verbindend verklaren. Vos houdt vast aan de rode variant, omdat anders het effect van de verplichting weg is. Tegenstrijdige berichten kwamen ook uit het kabinet. Pronk hield een enthousiast betoog. Hij meldde dat uit de Europese Commissie verschillende reacties kwamen. Demissionair staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) liet slechts negatieve geluiden horen. ‘Waarschijnlijk besluit de Europese Commissie tot in gebreke stelling. De kans op veroordeling van het Hof is groot’, meende hij. Het kabinet neemt een beslissing over de wet als het definitief oordeel van de Europese Commissie binnen is. Dat volgt pas na het aannemen van het wetsvoorstel door het parlement. Eerste Kamer debatteert dag voor verkiezingen verder

Reageer op dit artikel