nieuws

Aanleg PV-installatie aantrekkelijker

bouwbreed

arnhem – Het wordt voor particulieren binnenkort aantrekkelijker zonnecellen voor fotovoltaïsche energie (PV) aan te leggen. Dit komt doordat energieproducent Nuon hen veel meer gaat betalen voor teruglevering van zonne-energie op het elektriciteitsnet.

De aanleg van zonne-energie-installaties is voor particulieren al sinds jaar en dag een vrijwel kansloze zaak. De benodigde zonnecellen zijn duur en dus ook de geproduceerde stroom. Netgekoppelde installaties hebben dan nog een uiterst klein voordeel dat teveel geproduceerde elektriciteit wordt afgenomen door de energieproducent. De prijs die daarvoor wordt betaald, nog geen 8 eurocent per kilowattuur, verlaagt nauwelijks de terugverdientijd. Het energiebedrijf heeft gisteren op de Floriade bekend gemaakt medio dit jaar het teruglevertarief voor particulieren te verhogen naar 20 eurocent per kWh. Daardoor verwacht het bedrijf dat particulieren worden gestimuleerd te investeren in deze vorm van duurzame energie. Het bedrijf heeft daarbij gekeken naar Duitsland, waar een soortgelijke maatregel het totaal geïnstalleerd vermogen PV heeft verhoogt van 44 megawattuur eind 2000 naar 80 mWh een jaar later. Nuon maakte verder bekend vorig jaar meer dan 70 miljoen euro geïnvesteerd te hebben in de productiecapaciteit van Natuurstroom. Daarvan ging ruim 18 miljoen euro naar zonnecentrales en meer dan 50 miljoen naar windparken. Nuon noemt niet elke vorm van duurzame energie Natuurstroom. Alleen 100 procent schone stroom uit zonnecentrales, windparken en kleinschalige waterkrachtcentrales van na 1995 komen voor die titel in aanmerking. Klanten die Natuurstroom afnemen krijgen van Nuon ook de garantie dat hun bijdrage al worden gebruikt voor verdere investeringen in onder meer zonne-energie. Dat is met een kostprijs van 1 euro per kWh nog steeds de duurste vorm van energie. Door echter toch fors in deze technologie te investeren, probeert het bedrijf verdere technologische ontwikkelingen te stimuleren, die ook tot een prijsverlaging kunnen leiden.

Waterkracht

Minder te spreken is Nuon over het beleid voor energie van kleinschalige waterkrachtcentrales. Deze is door het ministerie van Economische Zaken uitgesloten van het nultarief van de regulerende energiebelasting. Nuon is het eens met de gedachte dat Nederlands belastinggeld niet gebruikt moet worden om afgeschreven waterkrachtcentrales in het buitenland te subsidiëren. De maatregel treft echter ook nieuwere kleinschalige installaties die het geld wel nodig hebben. Bovendien zet het een rem op de ontwikkeling van nieuw en innovatief kleinschalig waterkrachtvermogen, aldus Nuon, dat er bij minister Jorrtisma gepleit om nieuw gebouwde waterkrachtcentrales weer in aanmerking te laten komen voor het nultarief.

Reageer op dit artikel