nieuws

Zachte dood Holzmann vergt injectie

bouwbreed

frankfurt – Bewindvoerder O. Hermann probeert deze week voldoende geld vrij te maken om in alle rust het faillissement van Philipp Holzmann te kunnen afwikkelen. Volgens de jurist zijn de betrokken banken alle bereid mee te werken om te val van de bouwreus zo veel mogelijk te verzachten.

Mocht de noodzakelijke financiële injectie deze week uitblijven, dan valt het bouwconcern volgens Hermann snel ongecontroleerd uiteen. De zwarte dag dat Holzmann in november 1999 in staat van faillissement verkeerde, kostte de bouwer 50 miljoen euro. De dit keer te verwachten economische schade schat de directie van het bedrijf op anderhalf miljard euro. Vooral de 11.000 werknemers die voor Holzmann in Duitsland actief zijn, vrezen voor hun baan. Bewindvoerder Hermann roept de Holzmänner op hun werk zo goed mogelijk voort te zetten. Dit om te vermijden dat ook gezonde buitenlandse dochterbedrijven in de val worden meegesleurd. Grootste van hen is de succesvolle Amerikaanse onderneming Jones, met negenduizend medewerkers. In Nederland kijkt Dubbers Malden met belangstelling naar de ontwikkelingen in Frankfurt. Brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie waarschuwt niet alle falen in de schoenen te schuiven van Holzmanns bedrijfsleiding en de oude lasten. ‘Men moet zich afvragen waarom de onderneming wel in Amerika maar niet in Duitsland slaagt om rendabel te werken. Andere internationale bouwers zitten met hetzelfde probleem’, aldus directeur M. Knipper. Volgens de topman van Deutsche Bauindustrie worden de bedrijven in Duitsland over de kling gejaagd met onaanvaardbare aanbestedingen en contractvoorwaarden. ‘Waarom bestaan er in het buitenland verstandige kwalificatieprocedures zodat de werkelijk innovatieve ondernemingen zich kunnen onderscheiden? Waarom is de betalingsmoraal in Duitsland zo extreem slecht?’ Philipp Holzmann staat bij de banken in het krijt voor 1,46 miljard euro. Dezelfde financiële instellingen – met voorop de Deutsche Bank – bezitten 60 procent van de aandelen. De gehele afwikkeling van het faillissement van Holzmann zal naar verwachting van bewindvoerder Hermann enkele jaren in beslag gaan nemen.

Reageer op dit artikel