nieuws

Werkgeverskoepel trekt eis over reisurenregeling in

bouwbreed

den haag – Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) heeft haar eis laten varen dat er eerst een nieuwe reisurenregeling moet komen voordat er over andere cao-voorstellen gepraat kan worden. Voor de bouwbonden reden om vandaag weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Werkgeverskoepel trekt eis over reisurenregeling in

De toezegging van de werkgevers kwam gisteren een minuut voor het verstrijken van het ultimatum dat de bouwbonden anderhalve week geleden hadden gesteld. De bonden wilden gistermiddag voor drie uur weten of het AVBB bereid is ‘serieus’ te onderhandelen over alle cao-voorstellen. Om de druk op de ketel te houden werden alvast grimmige acties in het vooruitzicht gesteld. ‘De blokkade om over andere onderwerpen dan de reisurenregeling te praten is nu van tafel’, stelt een woordvoerder van FNV Bouw tevreden vast. ‘Dus zijn wij bereid om de onderhandelingen te hervatten’. Volgens de vakbondsman gaan de acties wel gewoon door. ‘We willen een goede cao afsluiten, dus houden we de druk er nog even op. Alle acties die tot en met maandag 11 maart zijn gepland, worden volgens plan uitgevoerd.’ Vandaag treffen werkgevers en werknemers elkaar op het kantoor van BouwNed in Baarn. Op verzoek van het AVBB wordt begonnen met de voorstellen in cluster 2. Daaronder valt ook de inmiddels omstreden reisurenregeling. ‘Het verschil is nu echter dat die regeling onderdeel uitmaakt van een totaal onderhandelingspakket en niet meer geïsoleerd is. Dat betekent dat je een betere afweging kunt maken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het punt van de reisurenregeling een lastige blijft. Belangrijkste is echter dat we in ieder geval weer met elkaar praten.’ De eis van FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps dat er op 9 maart een principeakkoord moet zijn afgesloten, blijft vooralsnog gehandhaafd. ‘Maar als tijdens de onderhandelingen blijkt dat we allemaal de intentie hebben om er snel uit te komen, valt er natuurlijk altijd te praten over verschuiving van die deadline van 9 maart.’ Gisteren voerden de vakbonden nog actie bij het kantoor van het AVBB in Den Haag. AVBB-secretaris T. Hokken kreeg van districtsbestuurder H. Crombeen van FNV Bouw een EHBO-doos uitgereikt. Die was niet – zoals gebruikelijk – gevuld met verband, pleisters en vette watten, maar onder meer met ‘een oor om beter te luisteren’ en ‘een kaars voor als het licht in de bovenkamer uitgaat’. ‘De actie was bedoeld om de werkgevers eerste hulp bij onderhandelen te verlenen’, aldus Crombeen. ‘Natuurlijk was dat ludiek bedoeld. De sfeer van de actie zal echter grimmiger worden, als de onderhandelingen niet tot resultaat leiden. We kunnen natuurlijk niet eeuwig wachten.’ De 180.000 werknemers in de bouw wachten inmiddels al ruim twee maanden op een nieuwe cao.

Reageer op dit artikel