nieuws

Wateropvanggebied Vecht kost 5 miljoen

bouwbreed

Wateropvanggebied Vecht kost 5 miljoen

OMMEN – Langs de Vecht komen twee wateropvanggebieden, die bij extreem hoog water moeten voorkomen dat de stadskernen van Ommen, Emmen en Hardenberg onder water lopen. Volgens een woordvoerder van het Waterschap Velt en Vecht gaat het om het grootste opvanggebied sinds de beruchte hoogwateroverlast van najaar 1998. Bij hoog water kan 4 miljoen kuub water uitstromen naar twee poldergebieden. Het gaat om de Noord en Zuid Meene. ‘De poldergebieden zijn dun bevolkt. Er staan slechts zes boerderijen en de polder bestaat uit agrarische gronden. Om te voorkomen dat deze agrarische bedrijven onder water lopen worden de erven opgehoogd. Dat geldt ook voor de wegen’, zegt de woordvoerder. In de oevers van de Vecht worden vier grote schuiven gebouwd, die bij extreme wateroverlast worden geopend. Daarmee kan het water in de Vecht met 35 centimeter worden verlaagd. Ook het waterpeil van een afwateringskanaal kan op deze manier omlaag worden gebracht. Het project wordt gefinancierd door de ministeries van VROM en LNV. Ook de provincie Overijssel en Europese Unie stellen een bijdrage beschikbaar. De werkzaamheden zijn eind juni afgerond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels