nieuws

Vendex KBB koopt Belgische bouwmarkten

bouwbreed Premium

amsterdam – De Belgische bouwmarkten van de Brico-groep komen in handen van Vendex KBB. Het Nederlandse concern betaalt ruim 160 miljoen euro voor de 97 doe-het-zelfzaken van Brico, dat in handen is van de Belgische onderneming GIB .

Vendex bezit in Nederland al de bouwmarktketens Praxis en Formido. De entree in België noemt het bedrijf ‘een logisch vervolg op de expansie van de activiteiten in Nederland’. ‘De transactie past in de strategie van Vendex KBB om een actieve rol te spelen in de verdere consolidatie van de doe-het-zelfmarkt en de eigen activiteiten een meer Europese schaal te geven’, laat een woordvoerder weten. Door de overname van Brico tilt Vendex KBB zijn omzet uit de exploitatie van bouwmarkten boven de miljard euro. Daarmee wordt het een van de grote partijen op de doe-het-zelfmarkt van de Benelux. De huidige bouwmarkten van Vendex KBB, ruim tweehonderd in aantal, zijn momenteel goed voor een omzet van bijna 740 miljoen euro. Er werken in totaal 2800 mensen. Feitelijk lijft Vendex KBB de gehele Brico-groep in. Het concern betaalt daar 505 miljard euro voor. De bouwmarkten van Brico in Frankrijk, Spanje en Portugal worden voor 342 miljoen euro verkocht aan de Franse onderneming Leroy Merlin, dat al doe-het-zelfzaken in onder meer Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, België en Brazilië exploiteert. Beide transacties moeten nog worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteiten. Vendex KBB betaalt de overname van ‘uit bestaande kredietlijnen’, aldus de zegsman van het concern.

Reageer op dit artikel