nieuws

Van der Valk treedt wet met voeten

bouwbreed

haarlem – Het dossier van de gemeente Haarlem over de problemen rond de bouw van het Hotel Haarlem-Zuid is meer dan een meter dik. De afgelopen tien jaar liet de gemeente de bouw drie keer stil leggen.

Over de inmiddels geldige gebruiksvergunning, is jarenlang gesteggeld. Telkens weer bleek het hotel een loopje te nemen met de eisen van de brandweer. Vanaf de eerste bouwactiviteiten begin jaren negentig constateerde de gemeente gebreken. Van relatief kleine vergrijpen als het illegaal dempen van een sloot, tot de bouw van kamers met een ontoelaatbaar veiligheidsrisico. Terwijl de gemeente in 1993 een vergunning verleende voor de bouw van een restaurant, begon het bedrijf doodleuk aan de bouw van hotelkamers. De gemeente beoordeelde deze kamers als ‘buitengewoon brandgevaarlijk’ en gaf geen toestemming voor gebruik. Twee jaar later blijken er toch gasten te verblijven. De gemeente ontruimt daarop de bovenste verdiepingen van het gebouw. Een grondige inspectie van de nieuwbouw leverde indertijd een lijst met driehonderd gebreken op. Gasten verbleven in kamers zonder vluchttrappen en nooduitgangen. Balustrades ontbraken en wanden en plafonds waren niet brandwerend. Pas toen de gemeente dreigde met dwangsommen, bleek de directie slechts met moeite tot verbeteringen te bewegen. In 1996 werden opnieuw 32 kamers als zeer gevaarlijk aangeduid. Een tweede ontruiming volgde, toen het bedrijf de afspraak niet nakwam om de kamers niet te gebruiken.

Reageer op dit artikel