nieuws

Stap vooruit in kwestie Berlaymontgebouw

bouwbreed

brussel – De federale Belgische regering heeft besloten de financiering van de renovatie van het Berlaymontgebouw, het vroegere hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel, in eigen hand te nemen. 

De regering-Verhofstadt wil niet alleen de resterende renovatiekosten van 670 miljoen euro uit de Belgische schatkist voorschieten, ze zal ook de kosten van de asbestverwijdering (130 miljoen euro) voor haar rekening nemen. De maatregel van de federale regering is een gevolg van de enorme commotie over de renovatie van het Berlaymontgebouw. Die duurt al tien jaar en gaat gepaard met ondeskundigheid en onbekwaamheid van aannemers die elkaar het ene proces na het andere aandoen. Bovendien is sprake van financieel gesjoemel, waarnaar de anti-fraudedienst van de Europese Commissie momenteel onderzoek doet. Bij de aanvang van de asbestverwijdering en renovatiewerken was overeengekomen, dat de Belgische staat de kosten van de asbestverwijdering zou dragen en de Europese Commissie de renovatiekosten zou betalen. Maar inmiddels zijn de renovatiekosten opgelopen tot vier keer het oorspronkelijk geraamde bedrag. De Europese Commissie is niet zomaar bereid daarvoor op te draaien. Zelfs wanneer ze dat wel zou zijn, is het vrijwel zeker dat verschillende EU-lidstaten dat niet aanvaarden. De Belgische minister R. Daems houdt vol dat de Europese Commissie wel verplicht is de kosten van de renovatie te betalen. De Belgische schatkist zal de renovatiekosten alleen maar voorschieten, zo verzekerde Daems. Aanvankelijk wilde de federale regering de nog benodigde 670 miljoen euro lenen bij de banken, maar daarvan heeft ze nu afgezien. De hoofdopdrachtgever voor de renovatie van het Berlaymontgebouw is de NV Berlaymont 2000, waarin de Belgische staat een meerderheidsparticipatie bezit van 70 procent. De andere aandeelhouders zijn de banken Fortis en Dexia (elk 15 procent), maar Fortis heeft al eerder te kennen gegeven zich uit het omstreden project te willen terugtrekken.

Reageer op dit artikel