nieuws

SER-advies over wao bijna unaniem

bouwbreed Premium

den haag – Met uitzondering van drie van de 33 stemmen, hebben vakcentrales, ondernemers en onafhankelijke deskundigen in de Sociaal-Economische Raad (SER) vrijdag het wao-advies vastgesteld. Het advies is de huidige wao te bevriezen. Nieuwe gedeeltelijke arbeidsongeschikten blijven in dienst van hun baas.

Over het advies is negen maanden lang vergaderd door onderhandelaars van de betrokken instanties op verzoek van het kabinet. Aanleiding is het grote aantal mensen dat in de wao komt; zo’n 100.000 per jaar, waardoor het totaal aantal arbeidsongeschikten het miljoen rap nadert. De SER wil dat aantal beperken tot 25.000. Het advies combineert voordelen voor verschillende instanties. Zo wordt de gevreesde boete afgeschaft voor bedrijven die veel wao’ers veroorzaken. Ook gaat het advies echter uit van een hogere uitkering dan nu. ‘Een verstandshuwelijk’, omschreef voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland vrijdag. Alleen de onafhankelijke deskundigen R. Linschoten (oud-staatssecretaris), C. van Ewijk (Centraal Planbureau) en A. Bakker (De Nederlandsche Bank) konden uiteindelijk niet instemmen. Zij willen voorlopig een hardere aanpak om nieuwe wao’ers te voorkomen.

Reageer op dit artikel