nieuws

Schilders en stukadoors berekenen keurig lage btw

bouwbreed Premium

den haag – Schilders en stukadoors laten hun klanten netjes profiteren van het lage btw-tarief op arbeidsintensieve diensten. Toch loopt de proef hiermee matig. Op het doel, meer werkgelegenheid, heeft de proef nauwelijks effect, blijkt uit een tussenrapportage van bureau Research voor Beleid.

Ondernemers zelf zeggen dat de hoeveelheid arbeidsintensief werk is toegenomen sinds twee jaar geleden de btw op dit soort diensten naar 6 procent mocht. Bij schilders en stukadoors denkt maar liefst tweederde van de ondernemers dit. Als ze voldoende personeel hadden kunnen krijgen, zouden ze er zelfs nog meer tijd in hebben gestoken, meldden zij de onderzoekers. Mis, zeggen die op hun beurt. Als je puur naar de feiten kijkt, blijkt het werkgelegenheidseffect marginaal. Het eerste jaar dat de regeling gold is de werkgelegenheid toegenomen. Het tweede jaar echter is die weer iets gedaald. Zelfs als daarbij de vacatures worden opgeteld, is de totale stijging van de werkgelegenheid niet anders dan in vergelijkbare sectoren.

Reageer op dit artikel