nieuws

R&R overweegt sloop flat na ‘hetze’ aannemer

bouwbreed

enschede – Projectontwikkelaar R&R uit Soest is de vertraging bij de renovatie van een flatgebouw in Enschede meer dan zat. De kosten zijn door het oponthoud zo hoog opgelopen, dat inmiddels wordt bekeken of het pand niet beter helemaal gesloopt kan worden.

Als gevolg van een conflict tussen opdrachtgever R&R en aannemer De Jager ligt het renovatiewerk al ruim twee maanden stil. Het bouwbedrijf staakte naar eigen zeggen eind vorig jaar de werkzaamheden omdat de opdrachtgever zou hebben geweigerd een aantal rekeningen te betalen. R&R verwijt De Jager op zijn beurt prutswerk te leveren. Ook een door opdrachtgever ingeschakeld adviesbureau komt nu tot die conclusie. ‘Wij zijn er in december van het vorige jaar bijgehaald’, zegt J. Bron van BB&O Bouwadviseurs uit Weesp. ‘Ik heb toen meteen allerlei fouten geconstateerd. Zo waren bijvoorbeeld houten kozijnen geplaatst in plaats van de afgesproken stalen Polynorm-kozijnen. Ook was het stucwerk ronduit slecht uitgevoerd.’

Asbest

Volgens Bron sloopte de aannemer ook zonder opdracht de puien van twee galerijen. ‘De troep is vervolgens naar beneden gegooid, terwijl bekend was dat er asbest in zat. R&R kon vervolgens opdraaien voor het opruimen van het asbest.’ De bouwadviseur heeft in december geprobeerd het conflict tussen partijen op te lossen, maar stuitten naar eigen zeggen op onwil bij de bouwer en diens onderaannemers. ‘Ze kwamen met extra kostenposten’, zegt Bron. ‘Pas als die zouden worden betaald, wilden ze het werk voortzetten. In overleg met hun advocaten heeft R&R de nota’s geweigerd. Daarop hebben de aannemers alle spullen uit het gebouw gehaald.’

Hetze

Bron is van mening dat De Jager daarna een ware hetze heeft gevoerd tegen R&R. ‘Ze hebben met verschillende acties de opdrachtgever zwart gemaakt. Dat heeft ertoe geleid dat het project besmet is geraakt. Er was op een gegeven moment geen aannemer meer die het werk wilde afmaken.’ Mede om die reden wordt momenteel bekeken of het niet verstandiger is het flatgebouw te slopen en vervolgens te vervangen door nieuwbouw. De gemeente Enschede zou daar wel oren naar hebben. ‘Enschede wil de wijk maar al te graag een facelift geven’, weet Bron. Ondertussen lopen de kosten voor R&R behoorlijk in de papieren. Honderdduizenden guldens, schat Bron. Hij verwacht verder dat De Jager nog wel een bezoek krijgt van de arbeidsinspectie. ‘Hoe zij met dat asbest zijn omgegaan, zal de inspectie niet accepteren.’

Reageer op dit artikel