nieuws

Overheid biedt Railtrack toch helpende hand

bouwbreed

londen – Het Britse infrastructuurbedrijf Railtrack wordt toch financieel gered met steun van de overheid. Een consortium wil de Railtrack aandeelhouders uitkopen en de schulden overnemen.

Met dit plan is een bedrag gemoeid van bijna 13 miljard euro, waarvan zeker een half miljard direct uit de staatskas komt en de rest door de overheid wordt gegarandeerd. Railtrack zou daarna als bedrijf met beperkte aansprakelijkheid en zonder winstoogmerk verder gaan. Voor de aandeelhouders betekent deze onverwachte wending een overwinning. Zij zagen hun stukken vrijwel waardeloos worden toen minister Byers op 7 oktober opeens meedeelde het met miljarden schulden worstelende Railtrack onder staatstoezicht te stellen. Dat bracht de minister in problemen met de twee belangrijkste groepen aandeelhouders. Aan de ene kant zijn er de institutionele beleggers, die hun vertrouwen in het privatiseringsbeleid van Labour dreigden kwijt te raken waarmee het omvangrijke PPP-programma in gevaar kon komen. Aan de andere kant waren er veel spoorwegmensen, die bij de privatisering van British Rail aandelen hadden gekocht om hun pensioen aan te vullen. Volgens het nu bereikte akkoord krijgt de holding Railtrack Group 800 miljoen euro voor het feitelijke infrastructuurbedrijf dat onder staatstoezicht staat. In dit gedeelte zit ook de staatsbijdrage verwerkt. De rest van het geld is nodig om Railtracks schuldenlast over te nemen. Voor de aandeelhouders zou dat betekenen dat ze zo’n 260 pence per aandeel krijgen, vergeleken bij een beurskoers van 280 pence vlak voordat Byers ingreep. In de City wordt verwacht dat de meerderheid met zo’n aanbod akkoord zal gaan. Niet uitgesloten is echter dat andere bedrijven een bod op Railtrack uitbrengen. De minister wil met deze oplossing vooral een eind maken aan de heersende onzekerheid en aan de forse rekening voor het staatstoezicht dat in de praktijk wordt uitgeoefend door Ernst & Young voor een bedrag van 1,6 miljoen euro per week.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels