nieuws

Netelenbos eist snel dodehoekspiegels

bouwbreed Premium

Netelenbos eist snel dodehoekspiegels

den haag – Minister Netelenbos van Verkeer wil nog voor het einde van dit jaar de dodehoekspiegel verplicht stellen voor alle vrachtwagens. Dat is nodig omdat afspraken met de transportsector en subsidies er slechts toe hebben geleid dat een kwart van de vrachtwagens zo’n spiegel heeft. ‘Het is pure hufterigheid dat ze het niet doen’, aldus Netelenbos dinsdag. De minister gaat komende maand proberen de verplichting er bij haar Europese collega’s van verkeer door te krijgen. Lukt dat niet, dan gaat ze het op eigen houtje doorvoeren. In dat geval zal de Europese Commissie hoogstwaarschijnlijk ingrijpen omdat die een dergelijke beslissing moet nemen. Netelenbos neemt dat voor lief. ‘Dan moet Brussel me maar op de vingers tikken.’ Volgend jaar komt er een Europese wet die de spiegels verplicht stelt voor nieuwe vrachtwagens. Netelenbos vindt dat onvoldoende. Ze wil dat ook de bestaande voertuigen worden uitgerust met een spiegel of een camera die de dode hoek in de gaten houdt. Tot die tijd doet de bewindsvrouwe eerst nog een beroep op provincies en gemeenten om alleen nog contracten te sluiten met vervoerders die gebruik maken van dode hoekspiegels of camerasystemen. Rijkswaterstaat neemt een dergelijk clausule al op in al haar contracten.

Reageer op dit artikel