nieuws

Medisch Centrum Rijnmond-Zuid moet beschikbaar zijn als sloop Dijkzigt begint

bouwbreed Premium

rotterdam – De gemeente Rotterdam en Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ) willen uiterlijk 2005 de eerste bouwfase gereed hebben van een nieuwe ziekenhuiscluster voor de regio Rijnmond-Zuid. In dat jaar start namelijk de sloop en nieuwbouw van medisch centrum Dijkzigt/AZR in Rotterdam-Centrum.

Medisch Centrum Rijnmond-Zuid moet beschikbaar zijn als sloop Dijkzigt begint

“We willen voorkomen dat beide ziekenhuizen tegelijkertijd veranderen in een bouwput”, verklaart MCRZ-directeur R. Ramakers. De eerste fase, met onder meer OK- en IC-units en bijbehorende bedden, beslaat 57 duizend vierkante meter. Het masterplan van architectenbureau Kohn Pederson Fox, uit Londen, voorziet behalve in een nieuw MCRZ-complex aan de oostzijde van het station Lombardijen ook in nieuwbouw voor het Wartburg College. Alle functies zijn geconcentreerd rond een centrale binnenstraat door het gebied. Daarnaast zijn grootschalige ingrepen in de omgeving gepland. De nieuwe accommodaties van MCRZ (een fusie van het St-Clara- en Zuiderziekenhuis) en school sluiten aan op een nieuw stationsplein. De entree voor het station ligt drie meter onder het maaiveld, parkeren gebeurt over twee verdiepingen langs het spoor. In het plangebied is 40.000 vierkante meter voor commerciële voorzieningen gepland. Verder is een reconstructie voorzien van de Spinozaweg, door ondertunneling voor autoverkeer, realisatie van betere aansluitingen voor weginfrastructuur en nieuwe haltes voor openbaar vervoer. Door de oplossing van bestaande ruimtelijke knelpunten in het gebied en betere aansluiting op de snelweg A15 kan het plangebied een mobiliteitsknoop voor bestemmingsverkeer worden.

Oprolscenario

Wethouder H. Kombrink denkt daarom een kans te maken op ICES-gelden voor het project. Ook van de zorgverzekeraars wordt een bijdrage verwacht. Die financiële steun kan Rotterdam goed gebruiken. Volgens ruwe schattingen bedragen de gemeentelijke kosten aan het project 15 miljoen euro voor verwerving en verplaatsing van bestaande functies (volkstuinen, politiebureau, school) en 45-50 miljoen euro voor omgevingsinvesteringen. De totale bouwkosten voor de ziekenhuiscluster bedragen 300 miljoen euro. Met de bouw van twee nieuwe ziekenhuisclusters binnen de stad breekt Rotterdam bewust met een landelijke trend om aan de buitenrand te bouwen. Hiermee worden onder meer reistijden voor patiënten bekort. Het plan-EMCR voorziet erin dat ziekenhuis Dijkzigt en het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) tussen 2005 en 2020 worden gesloopt en herbouwd. Volgens een ‘oprolscenario’ wordt op de locatie Dijkzigt een ziekenhuiscomplex met een totaal bruto vloeroppervlak van driehonderdduizend vierkante meter gerealiseerd. Totale kosten: 700 miljoen euro.

Reageer op dit artikel