nieuws

Janssen staakt strijd om Hollandsche Beton Groep

bouwbreed

Joost Zwaga rosmalen – Heijmans staakt zijn pogingen om HBG in te lijven. Het Rosmalense bouwbedrijf gaat op zoek naar een andere grote aannemer die het concern een Europese status kan geven. Daarbij richt het zich op zowel binnen- als buitenlandse bedrijven.

Janssen staakt strijd om Hollandsche Beton Groep

Dat heeft bestuursvoorzitter J, Janssen van Heijmans gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers medegedeeld. Volgens de topman, die dit jaar zijn vertrek zal aankondigen, is het momenteel te complex geworden nog een bod uit te brengen. HBG heeft zich beschermd door een baggerfusie met Ballast Nedam aan te gaan. Bovendien ligt er een bod van het Spaanse Grupo Dragados op tafel. ‘Als we nu een bod zouden uitbrengen, zou dat een vijandig bod zijn. Ik heb echter altijd gezegd dat ik de medewerking van HBG wil hebben, anders wordt het te ingewikkeld.’ Janssen zegt het jammer te vinden dat HBG waarschijnlijk aan Heijmans’ neus voorbijgaat. ‘Met HBG hadden we ons Europees kunnen profileren. HBG heeft echter met succes onze avances weerstaan en voelt zich blijkbaar lekkerder bij een Spaanse bruidegom. We zullen nu op zoek moeten naar een andere partner, want wij blijven van mening dat de Europese consolidatie in de bouw pas aan het begin staat.’

Namen

De bestuursvoorzitter zegt zowel Nederlandse als buitenlandse bouwbedrijven op het oog te hebben. Namen van kandidaten wilde hij evenwel niet noemen. Er zijn genoeg alternatieven, aldus Janssen. ‘Of er al concrete gesprekken plaatsvinden? Laat ik het zo zeggen: ik heb een lijstje met bedrijven.’ Dat Heijmans zelf voor grote aannemers uit het buitenland een interessante overname is, beseft Janssen maar al te goed. ‘Het enige dat wij daar tegen kunnen doen is goed presteren. Dan zijn we in ieder geval een dure aankoop.’ HBG komt voor Heijmans pas weer in beeld als Dragados zijn bod niet doorzet, aldus Janssen. Die mogelijkheid zou zich voor kunnen doen als Ballast Nedam erin zou slagen het gezamenlijke baggerbedrijf met HBG (Ballast HAM Dredging) in te lijven. ‘Dragados wil HBG alleen kopen als de bagger erbij zit. Als Ballast daar mee vandoor gaat, komt HBG weer vrij. Dan is er weer een nieuwe situatie. Misschien zit ik dan hier met Reigersman voor u. Die kans acht ik echter niet groot.’

Op pagina 2: Rosmalense bouwer boekt forse winst- en omzetstijging.

Reageer op dit artikel