nieuws

Ingenieursbureau voorziet winstgroei van 5 tot 10 procent in 2002

bouwbreed Premium

amsterdam – Ingenieursbureau Arcadis zoekt nog dit jaar gerichte uitbreiding van activiteiten door middel van acquisities. Dit zei bestuursvoorzitter H. Noy donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De Arnhemmers zijn daar redelijk tevreden over.

Ingenieursbureau voorziet winstgroei van 5 tot 10 procent in 2002

De verslechterde economische situatie in de wereld is Arcadis goeddeels voorbij gegaan. De nettowinst is toegenomen met 21 procent tot 25,1 miljoen euro. ‘We hebben onze resultaatsdoelstelling kunnen realiseren’, stelde Noy vast. Als de afschrijving van goodwill en opbrengsten van een verkoop van een niet-geconsolideerd bedrijfsonderdeel, plus de reorganisatiekosten in de vastgoedwaardering niet worden meegenomen, valt de nettowinst van Arcadis lager uit. Het resultaat komt dan uit op 23,2 miljoen euro. Over 2002 verwacht Arcadis een stijging van de nettowinst te behalen van 5 tot 10 procent. Dit is volgens Noy wel afhankelijk van het herstel van de economie in de tweede helft van dit jaar. Het bedrijf zet ook dit jaar zijn strategie voort om de winstgevendheid te vergroten. ‘Ter compensatie van de achterblijvende groei in een aantal segmenten zijn nieuwe initiatieven gestart, die vanaf 2003 kunnen bijdragen aan een winstgevende groei.’ Ook blijft het bedrijf streven naar verdere uitbreiding van de activiteiten. De spreiding daarvan, zowel naar markt als geografisch, heeft ervoor gezorgd dat Arcadis een stabiele winstgroei laat zien.

Overheden

Arcadis heeft het vooral goed gedaan doordat het werkt aan langdurige projecten in de infrastructuur en de milieumarkt, veelal gefinancierd door overheden. Het effect van veranderende economische omstandigheden is beperkt gebleven op de infrastructurele markt. De activiteiten op dit gebied zijn bij Arcadis goed voor bijna de helft van de omzet en groeiden in 2001 met 13 procent. In Nederland bezorgden grote projecten als de HSL-Zuid en Betuwelijn het ingenieursbureau veel werk. De milieutak van Arcadis groeide met 8 procent, ondanks de verkoop van activiteiten. Milieu blijkt wereldwijd een groeimarkt. Ook in ontwikkelingslanden signaleert het bedrijf nu een ‘versterkte aandacht voor het groene milieu’. De milieupoot levert inmiddels 29 procent van de omzet. Op het gebied van vastgoed en gebouwen gingen de resultaten achteruit. Arcadis voelt nog steeds de nadelige gevolgen van de Wet onroerende zaken. Het bedrijf had gerekend op een grote stroom bezwaarschriften, die tot hertaxaties zou leiden. De bezwaren bleven echter uit en het ingenieursbureau zag zich gedwongen vijftig mensen op straat te zetten.

Reageer op dit artikel