nieuws

Hofstad ontkent schuld inzake Habo, schikt wel

bouwbreed Premium

den haag – De gemeente Den Haag ontkent schuld aan het faillissement van zijn vroegere aannemer Habo. Niettemin onderzoekt de hofstad de mogelijkheid van een schikking met de curatoren.

Eind vorige week werd bekend dat de curatoren van Habo de oud-wethouders Noordanus en Meijer van Den Haag dagvaarden. Zij zouden als commissaris schuld hebben aan het faillissement van de voormalige gemeentelijke aannemer. Ook de gemeente is gedagvaard door de curatoren, net als oud-directeur L. Goeree van Habo. Gisteren gaf het gemeentebestuur antwoord op de schriftelijke vragen van GroenLinks-raadslid N. Roozenburg, vanaf het begin de grootste criticaster in de Habo-zaak. Roozenburg sprak begin 1997 bij de privatisering van Habo al van een verkapte sterfhuisconstructie. Een jaar later ging de aannemer failliet en werd de boedel overgenomen door BAM NBM, waar ook Goeree een plekje vond als divisiedirecteur. De schuldeisers, onder wie zo’n veertig onderaannemers verenigd in het crediteurencollectief, zijn al die jaren doorgegaan met het vorderen van hun geld. Dat heeft er toe geleid dat de curatoren een claim van 2,25 miljoen euro hebben neergelegd bij de gedagvaarden. Een rapport van de advocaat van de gemeente, De Brauw Blackstone, van afgelopen januari wees uit dat de kans klein is, dat de oud-wethouders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Ook de kans dat de gemeente aansprakelijk zou zijn, achten de advocaten gering. Des te merkwaardiger is het volgens Roozenburg dat de gemeente nu toch de mogelijkheid onderzoekt van een schikking. In het officiële antwoord van burgemeester Deetman heet het dat er mogelijk een ‘juridisch verschil van inzicht’ kan bestaan, waarom de gemeente de mogelijkheid van een schikking onderzoekt. Raadslid Roozenburg vindt het antwoord verbazingwekkend en onbevredigend, maar onderneemt voorlopig geen verdere stappen. De feiten komen volgens hem hoe dan ook boven tafel. Ofwel er wordt geschikt en dan wordt het bedrag bekendgemaakt en zal er een pittige discussie plaatsvinden, ofwel er komt een rechtszaak en dan krijgt de rechter hopelijk alle feiten boven tafel. Habo werd in 1921 opgericht door de toenmalige wethouder en latere premier Willem Drees. Het gemeentelijke aannemingsbedrijf moest oneigenlijke prijsverhogingen en kartelvorming tegengaan door mee te schrijven op aanbestedingen van de gemeente. Die trad toen op als opdrachtgever bij veel sociale woningbouwprojecten.

Reageer op dit artikel