nieuws

Herstel Rijksmuseum loopt vertraging op

bouwbreed

Herstel Rijksmuseum loopt vertraging op

AMSTERDAM – De grootscheepse verbouwing van het Rijksmuseum is met een half jaar vertraagd. Het museum zelf, de Rijksgebouwendienst en het ministerie van OCW zijn de tweede helft van vorig jaar verwikkeld geweest in een competentiestrijd. Nog maar kort zit er weer schot in het project. Volgens Rijksbouwmeester J. Coenen konden de opdrachtgevende partijen het niet met elkaar vinden. Drie partijen twistten, zo zegt hij in het huisorgaan Smaak, over van wie het gebouw is, van wie het gebouw wordt en wie het recht heeft van bouwen en bouwbegeleiding. De onenigheid heeft onder meer geleid tot vertrek van D. Elders, zakelijk directeur van het Rijksmuseum. De projectleiding is nu in handen van onafhankelijk bouwmanager B. van der Pot. Het monumentale gebouw van architect Cuypers werd in 1885 in gebruik genomen als Nationale Kunstgalerij. Aanpassing is dringend gewenst. Vorig jaar april werden de Spaanse architecten Cruz en Ortiz aangewezen voor het definitieve ontwerp. De verbouwing, waarvoor 250 miljoen euro beschikbaar is, moet in het najaar van 2003 beginnen.

Reageer op dit artikel