nieuws

Heidelberg zet Beamix in etalage

bouwbreed

heidelberg – HeidelbergCement onderzoekt de mogelijkheid om de Europese bouwstoffendivisie geheel van de hand te doen. Tot de bedrijven die in de etalage staan, behoren Beamix, Maxit en Optiroc met gezamenlijk zesduizend medewerkers.

Binnen het concern HeidelbergCement – waartoe bijvoorbeeld ook de Enci behoort – zijn afgelopen jaar alle Europese bouwstofactiviteiten samengevoegd in een bedrijf-in-oprichting met de werknaam Heidelberger Baustoffe Europa (HBE). De onderneming is de grootste aanbieder van mortel- en kleiproducten ter wereld. De integratie heeft tot aanzienlijke kostenbesparingen geleid. Beamix heeft tot werkgebied de Benelux. De zustermaatschappij Maxit is actief in Duitsland. Optiroc heeft thuismarkten in Scandinavië, het voormalige Oostblok en het Iberisch schiereiland.

Verantwoordelijk

‘Om onze concentratie op de kernactiviteiten cement en beton voort te zetten, overwegen we de verkoop van HBE. Het besluitvormingsproces over de mogelijke afstoting is nog niet afgesloten’, aldus bestuursvoorzitter H. Bauer van HeidelbergCement. De individuele maatschappijen in de diverse landen zijn verantwoordelijk gemaakt voor het halen van de marktdoelstellingen en de synergie tussen de bedrijven van HBE onderling. HeidelbergCement heeft vorig jaar afgesloten met een winst van 255 miljoen euro. In 2000 was het positieve resultaat nog 401 miljoen euro. De bedrijfsopbrengst daalde 14 procent tot 565 miljoen euro. De omzet nam met bijna 2 procent af tot 6,7 miljard euro. HeidelbergCement haalde vorig jaar het grootste deel van zijn omzet uit Noord-Amerika: 2 miljard euro. Europa is opgesplitst in vier regio’s, die – uitgezonderd Oost-Europa – alle zo’n 100 miljoen aan omzet verloren. West-Europa (inclusief de Benelux) bracht nog 1,1 miljard in het laadje. Centraal-Europa West (alle Duitstalige landen) en Noord-Europa boekten respectievelijk 1,4 miljard en 1,2 miljard euro omzet. In Oost-Europa groeide de afzet tot een waarde van 514 miljoen euro.

Reageer op dit artikel