nieuws

Haarman Vuurwerk net over de grens

bouwbreed

enschede – Vuurwerkbedrijf Haarman heeft de opslag van professioneel vuurwerk verplaatst naar Duitsland, twee kilometer over de grens met Nederland. Haarman is de eerste die is uitgekocht volgens het Vuurwerkbesluit dat geldt vanaf 1 maart.

Enschede betaalde zo’n 2,3 miljoen euro voor het verdwijnen van Haarman met zijn professionele vuurwerk uit Enschede. Zijn bedrijf zat te dicht bij de in aanbouw zijnde villawijk De Eschmarke. Volgens het nieuwe besluit mag in de opslag maximaal 6000 kilo vuurwerk liggen, een optelsom van professioneel en consumentenvuurwerk. Professioneel vuurwerk mag niet binnen 800 meter van bebouwing opgeslagen zijn. Het bedrijf van Haarman zat met 16 ton vuurwerk ver boven de limiet. In zijn nieuwe opslag in Duitsland ligt nu al 1600 ton professioneel vuurwerk, maar de plannen liggen klaar om nog eens zoveel op te slaan. Zelfs dan heeft hij naar eigen zeggen nog ruimte voor al het professionele vuurwerk dat in Nederland nog aanwezig is. Het consumentenvuurwerk blijft wel in de wijk Eschmarke te koop. Dit kan zonder problemen met de nieuwe regels, omdat er nauwelijks vuurwerk opgeslagen ligt. Duitsland heeft ook nieuwe vuurwerkregels. De nieuwe opslagruimten van Haarman voldoen daar aan alle eisen. “Ze zijn er een stuk nuchterder dan hier in Nederland. De directe buren, 600 meter verderop, hebben geen bezwaar. Mijn opslagruimtes zijn gevestigd in bunkers waar vroeger atoombommen lagen. Bovendien is er permanente bewaking. Wat in Enschede is gebeurd, overkomt ons niet”, zegt de eigenaar.

Reageer op dit artikel