nieuws

Glasvezel huis-aan-huis in Deventer

bouwbreed

deventer – Deventer maakt vaart met de aanleg van glasvezel voor breedband internet. In de Driebergenbuurt wordt een hele woonwijk herbouwd, maar op dit moment wordt de braakliggende grond eerst volledig voorzien van een netwerk glasvezelkabels. Arcadis Bouw voert deze werkzaamheden uit. Het project moet als etalage gaan dienen voor de plannen van Deventer voor datacommunicatie via de supersnelle glasvezels naar elk huishouden in de stad.

De opdrachtgever voelt zich gesteund door recent bevolkingsonderzoek in de IJsselstad, die uitwees dat ruim 12 procent van de 35.000 huishoudens nu al toegang tot breedband internet heeft via de televisiekabel of met ADSL. Dat is meer dan twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde van nog geen 6 procent. Met glasvezelkabel worden de datatransportsnelheden straks nog vele malen hoger. En daar heeft de burger geld voor over, is de verwachting.

Trekken

Hoe komt het dat er al zoveel breedband-aansluitingen zijn in de hanzestad? Gemeentevoorlichter A. Groenendijk ziet verschillende oorzaken: ‘Deventer is enerzijds groot genoeg om dit soort projecten professioneel aan te pakken en anderzijds klein genoeg om niet te blijven steken in plannenmakerij.’ ‘Als gemeente’, geeft hij aan, ‘trekken wij er al sinds 1995 aan, gesteund door rijks- en Europese subsidies. Inmiddels houdt het bestaande aanbod zichzelf in stand, en kunnen wij ons richten op de nieuwe technologie.’ Ook bij de verglazing hoopt de stad op financiële steun. Bij Economische Zaken is het plan voor de Driebergenbuurt ingediend ter subsidiëring van maximaal anderhalf miljoen euro. Groenendijk geeft zijn stad een goede kans die tender te winnen: ‘We hebben een concreet plan ingediend en zijn al bezig met het uitrollen van de werkzaamheden.’

Opzet

Het project onderscheidt zich door een moderne opzet: er wordt niet afgewacht of ‘de markt’ er brood in ziet. Die aanpak werkt namelijk niet meer; nu participeren de vastgoedeigenaars, woningcorporaties, de plaatselijke hogeschool en het ziekenhuis in de aanleg en exploitatie. De breedbandabonnees kunnen straks ook deelnemen in de onderneming, die op ‘not-for-profit’-basis zal gaan optreden. Groenendijk vergelijkt het met een vereniging van eigenaren in een appartementencomplex: ‘We streven ernaar dat de gebruikers uiteindelijk samen een meerderheid van de aandelen bezitten.’ Het toe te kennen subsidiegeld is overigens volledig bestemd voor de organisatie- en voorlichtingskosten. Het opgerichte netwerkbedrijf beschikt zelf over twee miljoen euro contant en voor enkele tonnen aan kapitaalgoederen. Bij toekenning van de subsidie kunnen ze de eigen miljoenen ‘in de grond stoppen’ zoals Groenendijk het noemt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels